Aviyonik ünitelerin simulatör sistemleri için modellenmesi
Modeling of a vionic units for simulatür systems
- Tez No: 362943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BABANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Modelleme, Aviyonik, Seyrüsefer, Tanımlama, C Programlama, Modeling, Avionics, Navigation, ldentification, C Programıning
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tezde, aviyonik ünitelerin simulatör sistemleri için modelleomeleri ele alınmıştır. Ancak tüm aviyonik ünitelerin modellenınesi değil, sadece gerçek şartlarının sağlanması mümkün olmayan aviyonik ünitelerin modelleomeleri irdelenmiştir. Simulatör sistemlerinin, simulasyonu gerçekleştirilecek sistemin gerçek hayatta gerçekleştirdiği her türlü fonksiyonu karşılayabilmesi gerekmektedir. Uçan platformlarda bulunan aviyonik ünitelerin bir kısmı uçuş sırasında, uçan platformun bulunduğu konuma, yaptığı hareketlere göre gerekli çıktıları oluştururlar. İşte bu şekilde çalışmakta olan aviyonik ünitelerin gerçeklerinin simulatörlerde kullanılmaları mümkün olmamakta ve bu sebeple modellerinin oluşturulması ihtiyacı doğmaktadır. Modelleome ihtiyacı bulunmayan üniteler önemli modifikasyon gerektirmeden simulatör sistemlerinde kullanılabilmektedir. Dolayısıyla bu tezde simülatör sistemlerinde olduğu gibi kullanılamayacak aviyoııik ünitelerin modelleomeleri anhtılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis the modeling of the avionic units is tried to be explained. However, it is not the modeling of all types of avionic units, but only the units which can not be used in simulator systems because of their operating environment can not be simulated. Simulator systems should support all the functions of the systems, to give the feeling of reality. For the operation of some of the avionic units, aircrafts air condition properties are needed. The attitudes of the aircraft, the environment data around the aircraft are the examples of the needed inputs to such avionics systems. These kind of conditions can not be performed in simulators, so the models of these systems are needed. The systems that the modeling is not needed can be used in simulator systems without any modification. For the systems which do not need the modification~ can operate by feeding its inputs. So in this thesis, the avionics systems which cannot be operated in simulator sytems are going to be observed and their modeling ways are going to be told.