Şev stabilitesinde statik ve dinamik analiz yöntemlerin uygulaması
Application of static and dynamic analysis methodsin slope stability
  1. Tez No: 362944
  2. Yazar: AYKUT MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLGÜN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şev stabilitesi, Statik analiz yöntemleri, Dinamik analiz yöntemleri, Dolgu barajlar, Slope stability, Static analysis methods, Dynamic analysis methods, Earth dams
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüzde barajlar, otoyollar, yüksek yapılar gibi büyük ölçekli yapılarda zeminle etkileşim diğer yapılara göre daha fazla olmaktadır. Bu etkileşim sonucu karşılaşılan en büyük problemlerden biri de stabilite problemleridir. Bir zemin kütlesinde ortaya çıkan göçme ve kayma hareketinin incelenmesi stabilite problemleri olarak isimlendirilir. Bu problemierin çözümleri oldukça maliyetli olmaktadır. Dolayısıyla karşılaşılan problemi çözebilmek için analiz sırasında tüm kriterlerin gözönüne alınması gerekmektedir. Bu çalışmanın birinci bölümünde şev stabilitesi analizinde kullanılan statik ve dinamik analiz yöntemleri incelenmiş ve yöntemlerin kullanımı ile ilgili öneriler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Libya'da inşa edilmiş bir dolgu baraj örnek olarak seçilmiştir. Bu örnek baraj üzerinde statik ve dinamik analiz yöntemlerinin çözümü Slope/ W bilgisayar programı kullanılarak yapılmıştır. Çözümlerden elde edilen sonuçlar literatürden elde edilen yönetmelik değerleri ve uygulama için hesaplanmış olan veriler ile karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda bulunan değerler hem literatür hemde örnek olarak seçilen baraj ın verileri ile uygunluk göstermiştir.
Özet (Çeviri)
There is a great interaction between the soil and structures such as dams, highways, bridges and tali buildings. Stability problems are the major ones among all other engineering problems. Stability problems can be defined as a failure or sliding in a soil mass. Taking necessary precautions to avoid stability problems may be costly. Because of this reason, all the stability criteria most be handled and satisfied, to solve these problems. In first part of this study, most known static and dynamic slope stability analysis methods have been investigated, and some comments have been made. In second part of the study as an example, an earth dam which was built in Libya has chosen. Solutions of static and dynamic analysis methods have done with computer program Slope/W. Calculations were made according to engineering manuals. Results were compared with the design values of dam and satisfied the manuals. Results were adequate with both engineering manuals and design values.