İstanbul'daki 4-5 yıldızlı otel personelinin kurumsallaşma algısının öznel iyi oluş ve öz uyum düzeylerine etkisi
The effect of institutionalization perception of employees on their subjective well-being and self –concordance in 4-5 stars hotel staff in İstanbul
  1. Tez No: 363108
  2. Yazar: GÖNÜL AKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma algısı, öznel iyi oluş, öz uyum, otel işletmeleri, Institutionalization perception, subjective well-being, self concordance, hotel businesses
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, otel işletmesi çalışanlarının kurumsallaşma algılarını tespit etmek ve çalışanların kurumsallaşma algılarının öznel iyi oluş ve öz uyum düzeylerine etkisini ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmanın alan araştırması kısmında bağımsız değişken olarak kurumsallaşma algısının bağımlı değişkenler olarak belirlenen öznel iyi oluş ve öz uyum düzeyleri üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Kurumsallaşma algısını, öznel iyi oluşu ve öz uyumu ölçmede daha önce geliştirilmiş ve geçerliliği ve güvenilirliği test edilmiş çok boyutlu ölçekler kullanılmıştır. Araştırmada örnekleme yöntemi olarak tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden yargısal (amaca göre) örnekleme yöntemi ile İstanbul il sınırları içinde faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı 43 otel işletmesi araştırma kapsamına alınmış ve veriler otel işletmeleri çalışanlarından anket yoluyla elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kurumsallaşmaya yönelik algısı yüksek olan otel işletmeleri çalışanlarının öznel iyi oluş ve öz uyum düzeylerinin de yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma ışığında, öznel iyi oluş ve öz uyum düzeyleri yüksek personelle çalışmak isteyen otel işletmelerinin kurumsallaşmaya yönelik uygulamalara gereken önemi vermeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the perception of institutionalization of the hotel businesses employees and to identify the effect of perceptions of the employees on subjective well-being and self-concordance. In the field research part of this study the effect of institutionalization perception as the independent variable on the levels of subjective well-being and self-concordance effect is measured. Multi dimensional scales that are previously developed and tested in terms of validity and reliability are used to measure the institutionalization perception, subjective well-being and self-concordance. In the study, 43 hotel businesses, operating as four and five star hotel in Istanbul are covered through judicial (by purpose) sampling method which is a non-random sampling method and the study data is obtained from hotel businesses employees through questionnaires. According to the study results, it is concluded that the hotel businesses employees whose institutionalization perception is high also have high levels of subjective well-being and self-concordance. In the light of this study, the hotel businesses which target to work with employees who have higher levels of subjective well-being and self-concordance should give due importance to institutionalization applications.