Gelişmekte olan ülkelerde bankacılık krizleri ve Türk bankacılık sektörüne etkisi
Banking crises in developing countries and impact on the Turkish banking sector
  1. Tez No: 363126
  2. Yazar: ABDURRAHİM YİĞİT KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN OKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para ve Bankacılık Krizleri, Bankacılık Sektörü, Basel Kriterleri, Yönetim Riskleri, Yeniden Yapılandırma, Gelişmekte Olan Ülkeler, Finansal Kriz Teorileri, Latin Amerika Krizleri, Asya Krizleri, Türkiye, Money and banking crises, the banking sector, the Basel Criteria, Management Risk, Restructuring, Developing Countries, Financial Crisis Thearies, Latin American Crisis, Asian Crisis, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Küreselleşmiş ekonomide gücün ve istikrarın varlığı; sağlam altyapı temellerine dayandırılmış, sağlam bir finansal sektör ve güçlü, saygı duyulan bir ulusal para ile mümkündür. Bu altyapının oluşturulmasında şüphesiz, ekonomi ve reel sektör arasında bankalara düşen görev oldukça büyük bir yer tutmaktadır. 1980' li yıllardan itibaren yükselen güçlenme süreci içinde finansal serbestleşme, hızlı sermaye akımları, zayıf bankacılık düzenleme, denetleme ve yönetme sistemleri buna bağlı spekülatif kısa vadeli sermaye hareketleri ve güven altyapısının temelini oluşturan şeffaflık, asimetrik bilgi ve ters seçim faktörleri bankacılık krizlerini tetikleyen en önemli unsurlar arasında sayılmaktadır. Her ne kadar ülkelerin bankacılık sektörlerinin uluslararası krizlerden etkilenmemesi, bağışıklık kazanması mümkün görünmese de, Türkiye gelişmekte olan ülkeler içinde bankacılık yapısıyla bu konuda güçlü ülkelerden biri konumunda bulunmaktadır. Özellikle 2001 krizinden sonra alınan ekonomik önlem ve yapılandırmalar sonucunda uygulamaya konulan sermaye yeterliliklerine ilişkin düzenlemelerin uygulanmaya başlanmış olması, faizlerin ve enflasyonun uzun vadede düşüş eğilimine girmesi, istikrarlı bir kur politikasının uygulanması aynı zamanda büyümenin yeniden canlanması ülkedeki sağlam bankacılık sektörü yaşanan küresel mali krizden Türkiye' nin az zararla çıkmasında önemli rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
In a globalized economy, the presence of power and stability; based on robust infrastructure base, robust financial sector and strong , with a respected national currency possible. Certainly in the creation of this infrastructure , and the real sector of the economy, the duty of the bank is keeping a pretty big place. 1980 ' s from the year rising empowerment in the process of financial liberalization, rapid capital flows, weak banking regulation, supervision and control systems accordingly speculative short-term capital movements and trust infrastructure forms the basis of transparency, asymmetric information and adverse selection factors banking crisis that triggered the most important elements is considered one of. Although the banking sector of the country is affected by the international crisis, it does not seem possible to win immunity, Turkey is a developing country banking structure in one of the countries with a strong position on this issue is located. Especially after the 2001 crisis taken economic measures and configurations results implemented in the capital adequacy regulations concerning started to be implemented to be, interest rates and inflation in the long term downward trend, a stable exchange rate policy implementation at the same time the growth of the revival of the country's robust banking sector, the global financial crisis, Turkey's has played an essential role in a minimum of damage.