Burkina Faso'da mikro finans kurumları
Microfinance institurion in Burkina Faso
- Tez No: 363127
- Danışmanlar: PROF. DR. A.BÜLENT PAMUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Maliye, Banking, Finance
- Anahtar Kelimeler: Microfinance, microfinance institution, microcredit, micro save, micro insurance, portfolio at risk (PAR), Return at asset (ROA)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Burkina Faso'da mikro finans,1980'li yıllarda ortaya çıkmıştır. Mikro finansın gelişmesi; ülkenin fakirliği ve bankacılık sisteminin durumu gibi iki ana faktöre bağlıdır. Burkina Faso'nun ekonomisi tarım ve madenciliğe dayanmaktadır. Nüfusun %80'i tarım sektöründe çalışır. Burkina Faso'nun 2011 yılındaki kişi başına düşen Gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH)'si 613$ ile, dünya sıralamasındaki en düşük olan GSYİH'lerden biridir. Burkina Faso'da GSYİH'nın %31'ini tarım sektörü sağlamaktadır, finansal erişim oranı %18 civarındadır. 2009 yılında yoksulluk sınırı altında yaşayan bireylerin oranı, %43,9'tu. Burkina Faso'nun mikro finans sektörü 156 mikro finans kurum (MFK)'den oluşmaktadır. Ancak sektörün kredi ve tasarrufun %75'ine tek MFK olan Reseau des Caisses populaires du Burkina (RCPB) sahiptir. MFK'ların kredi kalitesi ve karlılık durumu yeterince iyi olmasına karşın, mikro finansın yoksullukla mücadele çerçevesinde etkin olması için tarım kredisinin çoğaltılması gerekmektedir. Tarım kredisinin güvenli olması için devlet garantisi veya grup kredi sistemi uygulanabilir. Ayrıca leasing yöntemi ve İslami finans mekanizmasının kullanılması faydalı olabilir. Anahtar Kelime: Mikro finans, Mikro finans kurumu, Mikro kredi, Riskli portföyü (PAR) , Mikro tasarruf, Mikro sigorta, Yoksulluk.
Özet (Çeviri)
Microfinance has started in Burkina Faso in 1980. The development of microfinance depends to two factors, the level of poverty in the country and banking situation which can't reach more people. The economy of Burkina Faso based on agriculture and mining. In the 2011 the gross domestic product (GDP) was $613 and it's one of lower GDP in the word. The agriculture represent %31% of the GDP and occupies 80% of the working population. In Burkina Faso the financial inclusion rate is about 18% and the poverty rate was 43,9% in 2009. There are 156 microfinance institutions (MFI) which provide financial services to the poor peoples. But %75 of the save and microcredit is effectuated by one MFI which is the Reseau des Caisses populaires du Burkina (RCPB). The profitability and the portfolio quality of MFI are good. Microfinance to be more efficient, the agricultural credit must be increased. In this case government guarantee or group credit can be implicated to ensure the security of the credit. Moreover, the using of leasing technical and some Islamic Finance instruments could be advantageous.