Türk Hukukunda velayetin kapsamı ve hükümleri
The scope and provisions of legal guardianship in Turkish Law
  1. Tez No: 363137
  2. Yazar: HİLAL KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAGEHAN KIRKBEŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Velayet hakkı, velayetin niteliği ve sınırı, çocuğun korunması, Parental right, legal characteristic and limit of legal guardianship, the protection of child
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma, velayet ile ilgili düzenlemelerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çocuk, hem kendi ailesini hem de gelecek nesilleri şekillendirir. Dolayısıyla, çocuğun kendini özgürce ifade edebildiği, huzurlu bir ortamda büyümesi büyük önem arz eder. Çalışmada ana babanın çocukla ilgili yetkilerinin sınırsız olmadığı, özellikle çocuğun üstün yararı ve görüşünün alınması ilkeleriyle çocuk hakları sözleşmesi normlarının dikkate alınması gerektiğinin altı çizilmiştir. Velayeti ana baba evli olduğu süre içerisinde birlikte kullanılır. Velayetin boşanmadan sonra hangi tarafa ait olacağı konusunda hakimin geniş takdir yetkisi bulunmaktadır. Bu noktada belirtmek gerekir ki, çalışmada eşlerin boşandıktan sonra da velayeti birlikte kullanmalarının mümkün olduğuna ilişkin değerlendirme yapılmıştır. Ana babanın da çocuğun velayetini kullandıkları süre içinde keyfi davranamayacakları; çocuğun gelişimin tehlikede olması, çocuğa yeterli ilginin gösterilmemesi, yükümlülüklerin ağır biçimde savsaklanması gibi hallerde velayetin değişmesi, çocuğun yerleştirilmesi, velayetin kaldırılması gibi Medeni Kanun'da öngörülen koruma önlemlerine başvurulacağı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is carried out to examine rules and legislation with legal guardianship. Child shapes their family as well as the coming generations of a family. Thus, it is important to grow up in an environment that child can express themselves freely. Parents have got a limit of authority, as it is necessary to take into consideration of principle, the view of the child and convention on the rights of the child is highlighted. Parents use legal guardianship together if they are married. Adjudicator has discretion on which side will get the legal guardianship. At this point, it is important to point out, that this research emphasized on the after divorce where spouses can use legal guardianship together. During child's legal guardianship, spouses cannot act arbitrarily, if the development of the child is to be in distress, in case of neglection ofobligations is possible by appealing in Civil Code in order to protect the child for a change of legal guardianship to trace the child and even remove the legal guardianship from both parents.