Türk bankacılık sektörünün rekabet yapısı
- Tez No: 363144
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Aracı kurum bankalar, ekonomik gelişme, rekabet, Banking sector, economic development, competition
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bankalar ekonomik kalkınma ve refah ilişkisinde önemli rol oynayan aracı kurumlardır. Finansal kurum olan bankalar, tasarruf toplayarak, bu fonları üretim işletmelerine ve diğer bireysel tüketime kredi olarak aktarırlar. Kredi faizlerinde karlarını oluşturan bankalar, aynı zamanda üretim birimlerinin ihtiyaç duydukları sermayeyi sağlamış olurlar. Üretim, ekonomik kalkınma ve refah demektir. Bu yönden bankacılıkta rekabet son derece önemlidir. Sektördeki rekabetin anlaşılmasında faiz oranları önemli bir göstergedir. Bankacılık sektöründe rekabet bankaları, müşteri ihtiyaç ve beklentilerine göre odaklamaya, ürün ve hizmet çeşitliliklerini arttırmaya ve kaliteyi yükseltmeye zorlamaktadır. Rekabetin ne düzeyde olduğu, ürün farklılaştırmaları, reklamlar, satış sonrası hizmetler gibi faktörler tarafından belirlenmektedir Günümüzde rekabette fark yaratan olmak, ancak farklı fikir ve düşüncelerle ortaya çıkmaktadır. Rekabet yapısının düzenli olarak çalışabilmesi de yasa koyucuların sektördeki düzeni dengede tutmaları sağlayan denetleme ve düzenlemelerle sağlanabilir. 2014 yılında bankaların öncelikli hedeflerinin, son düzenlemeler ve tüketiciyi koruma amaçlı yapılan kanunlar çerçevesinde, sermaye maliyetlerini ve öz kaynak karlılıklarını korumak amaçlı devrimci hareketler olması beklenmektedir. Bankalar rekabet sürecinde başarı gösterip fark yaratabilmek için strateji haritaları oluşturmalıdırlar ve değerlerini buna göre belirlemelidirler. Değer yaratmak için bu stratejileri kullanmalıdırlar. Rekabetçi bir piyasa içinde, her türlü yasal ve kurumsal alt yapının oluşturulduğu ve istikrarın sağlandığı bir ortamda; üretimde maksimum etkinliği destekleyen, tüketim ve üretim faktörlerinin istismarına imkan vermeden, toplumun refahını arttırmayı amaçlayan, piyasadaki ve teknolojideki değişimlere en hızlı biçimde cevap verebilen bir bankacılık yapısı, arzu edilen, istenen bir bankacılık yapısıdır
Özet (Çeviri)
Banks play a critical role in between economic development and social welfare. Banks, as financial corporations, accept deposits from customers,raise capital from investors or lenders, and then use that money to make loans. Banks profit from the interest rates on loans, raise capital through the interest payments from the debt and for also provide capital for the production industries, manufacturing sectors. Production is the key to economic development and prosperity. In this respect, competition is crucial. One of the major indicators of banking system competition are the interest rates. Competition in the banking sector, forces banks to focus on customer needs and expectations, also increase the variety of services and quality of the products. The level of competition is determined by elements like product differentiation, advertising and after-sales services. To create a difference in competition today is only made real by unique ideas. Maintaining the competitive structure to work regularly can only be achieved if legislators provide supervision and regulation needed to keep the sector in balance. Concerning the final regulations and new laws on consumer protection, the primary objectives of the banks in 2014 would be revolutionary transactions in order to protect the capital costs and resources. Banks are in the process of success and compete to create strategy maps the difference should establish and values should accordingly. They must use these strategies for creating value. In a competitive market set up and in a condition which all sorts of legal and institutional structure is provided, the desired banking structure consists of supporting maximum activity in production and without allowing the abuse of producing and consumption factors, aiming to increase the prosperity of the society and changes in the market in the fastest manner.