Family in politically conservative discourse: A corpus based analysis in the frame of appraisal theory
Muhafazakarlık söyleminde aile: Değerlendirme kuramıyla derlem temelli bir inceleme
- Tez No: 363158
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYGÜL UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Değerlendirme kuramı, değerlendirme, tutum/duruş, yükümlülük, derecelendirme, eleştirel söylem çözümlemesi, Appraisal theory, evaluation, affect, engagement, appreciation, critical discourse analysis
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada AKP hükümetinin aile söylemlerinden yansıyan muhafazakarlık kavramı değerlendirme kuramına dayandırılarak incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı AKP hükümetine ait konuşucuların aile hakkında yargı ya da hükümlerini açıklarken kullandıkları değerlendirici dili açığa çıkarmaktır. Giriş bölümünde dilin önemiyle birlikte söylem, eleştirel söylem yaklaşımının önemi özetlenecek ve gazetelerin insanların ve günlük hayatlarının üzerindeki rolü sunulacaktır. Alanyazın bölümü söylem, eleştirel söylem çözümlemesi, ideoloji, muhafazakarlık ve değerlendirme kuramıyla, İngilizce için bu kurama dayanarak yapılan çalışmaları açıklamaktadır. Ayrıca Türkçede gazete söylemi alanında yapılan çalışmalar özetlenmektedir. Özel amaçlı derlemin oluşma süreci yöntem bölümünde sunulmuştur. Cumhuriyet, Hürriyet, Radikal, Yeni Şafak ve Zaman olmak üzere beş farklı gazetenin internet ortamındaki verileri kaynak olarak kullanılarak 137.389 sözcüklük özel amaçlı bir derlem elde edilmiştir. Bulgular ve tartışma bölümünde ise beş gazeteden elde dilen bulgular sunulmuştur. Aile ile ilgili gazetelerden alınan metinler değerlendirme kuramıyla incelenmiştir. Bu bağlamda, aile anahtar sözcüğünü içeren değerlendirici dil incelenmiş ve değerlendirme boyutları gruplandırılmıştır. Değerlendirici dilin değerlendirme kuramının anlam alanlarına sınıflandırılması sürecinde eylem, isim, sıfat ve zarf gibi dilbilgisel araçlar göz önüne alınmıştır. Anlamsal özelliklerinin yanında dilbilgisel gerçekleşmeleri değerlendirme boyutunu belirlemeyi sağlamıştır. Sonuç bölümünde genel anlamıyla bulgular özetlenmiş ve sonraki çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of conservatism reflected through AKP's discourses about family is examined on the basis of appraisal theory. The aim of this study is to unfold the evaluative language used by speakers of the government while they share their judgements or stances about the family concept. In the introduction, the importance of language and the role of discourse and critical discourse analysis in this study are summarized and the role of newspapers on people and everyday life are presented. The review of literature section sheds light on the concepts of discourse, critical discourse analysis, ideology, conservatism and appraisal theory along with the appraisal theory based studies in English. In addition, the studies on newspaper text type in Turkish are summarized. The process of special purpose construction is presented in methodology. By using five different newspapers Cumhuriyet, Hürriyet, Radikal, Yeni Şafak and Zaman digital sources, a 137.389-word special purpose corpus is built. In findings and discussions, the findings obtained from five newspapers are put forward. The texts about family extracted from newspapers are examined within the appraisal theory. In this regard, evaluative language about the node word family is analyzed and the evaluative dimensions are grouped. In the process of categorizing this evaluative language into appraisal theory's regions of meanings, the linguistic items such as verbs, nouns, adjectives and adverbs are taken into consideration. Their semantic features as well as grammatical realizations provided the means of distinguishing their evaluative dimensions. In the conclusion, the study is summarized along with findings in general terms and suggestions for further studies are presented.