Slavoj Zizek: İdeoloji kavramına Lacancı psikanalizden bakışın felsefi bir değerlendirmesi
Slavoj Zizek: A philosophical evaluation of Lacanian psychoanalysis approach towards ideology concept
- Tez No: 363159
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN VEYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İdeoloji, Semptom, Sinthome, Arzu, Jouissance, Haz, Dürtü, Ideology, Symptom, Sinthome, Desire, Jouissance, Pleasure, Drive
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez, Slavoj Zizek'in Lacancı psikanaliz ile birlikte ele aldığı ideoloji kavramını incelemektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, Slavoj Zizek, Zizek'in düşüncelerini felsefelerine uyarladığı Fransız psikanalist Jacques Lacan ve ideoloji kavramını genel hatlarıyla ele almıştır. Bu bölüm, Zizek'in ideoloji kavramı temelinde Lacan'ı nasıl okuduğuna dair bir ön hazırlık olacaktır. İkinci bölümde Lacan'ın semptom kavramı ve bu kavramın Zizek tarafından nasıl ele alındığı incelenmiştir. Bu bölüm, ayrıca, semptomun Lacan'ı Freud'dan ayıran yönleri ve bu yönlerin ideoloji kavramına yaptığı katkılar vurgulanmaktadır. Üçüncü bölümde ise Lacancı sintome kavramı, arzu ve Jouissance kavramları ile birlikte incelenmiştir. Bu bölüm, sinthome olarak semptomun, literatürdeki semptom kavramına verilen anlamlardan farkını ve bu kavramın, öznenin, sadece ideolojisine sıkı sıkıya bağlı kalmasını sağlayan psikolojik etmenlerini değil, aynı zamanda özneyi kendine bağlayan ontolojik temelini de ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the ideology concept handled by Slavoj Zizek together with Lacanian psychoanalysis. The study consists of three sections. The first section generally evaluates Slavoj Zizek, French psychoanalyst Jacques Lacan, thoughts of whom Zizek adapted to his philosophies, together with the ideology concept. This section will be a preliminary regarding how Zizek reads Lacan in the basis of ideology concept. In the second section, the symptom concept of Lacan and the handling of this concept by Zizek was examined. In this section, also the features differentiating Lacan from Freud and the contributions of these features to the ideology concept were emphasized. In the third section Lacanian sinthome concept was examined together with desire and Jouissance concepts. This section aims to emphasize the difference of symptom as sinthome from the meanings given to the symptom concept in literature and also the ontological basis of this concept (not only the psychological factors ensuring the subject to adhere strictly to its ideology) that binds the subject to itself.