Gayrimenkul değerlemesi ve gayrimenkul değerlemesi üzerine bir uygulama
Real estate valuation and an application on real estate valuation
  1. Tez No: 363157
  2. Yazar: BİLAL AKKAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF. AYŞE GÜL YILGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Değerleme, Değerleme Yöntemleri, Real Estate Valuation, Appraisal Methods
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Gayrimenkul başlıcalarını konutlar, rezidanslar, fabrikalar, hava alanları, limanlar…vb'lerin oluşturduğu varlıklardır. Bu varlıkların içinde barınma ihtiyacını karşılayan konutlar büyük bir paya sahiptir. Gayrimenkuller en temel ihtiyacı gidermesine ek olarak günümüzde yatırım amacıyla düşünülebilen varlıklar haline gelmişlerdir. Hatta gelişmiş ülkelerde gayrimenkul türevi menkul kıymetler yaratılmakta ve satılmaktadır. Ülkemizde ise son yıllarda faizlerin ciddi bir düşüş trendine girmesi gayrimenkule olan talebi arttırmış ve gayrimenkul sektörünün gelişimine katkı sağlamıştır. Gayrimenkul sektörünün gelişmesi taşınmaz değerinin ekonomi içerindeki payını arttırmıştır. Alım satım devir ve takaslarda gerçek değer arayışı finansal sektörde yeniden yapılandırmaya bağlı olarak banka aktiflerinin objektif kriterlere göre analizi gibi etkenler; konusunda uzman, tarafsız, güvenilir firmalar ve uzmanlar tarafından hazırlanan ve varlıkların gerçek değerini yansıtan raporların önemini arttırmıştır. Araştırmacılara ve uygulayıcılara gayrimenkul değerleme kavramını, yasalarda gayrimenkul değerlemenin yeri ve önemini, gayrimenkul değerleme yöntemlerini ve nasıl uygulanacağını açıklamak bu çalışmanın temel amacıdır. Araştırmanın uygulama kısmında emsal gösterme, maliyet, gelir indirgeme, analitik hiyerarşi proses (AHP) ve bulanık analitik hiyerarşi proses (BAHP) yöntemleri kullanılmıştır. Uygulama alanı Mersin ili Merkez Yenişehir ilçesi, Fuat Morel Mahallesi olarak belirlenmiştir. Tüm taşınmazlar incelenerek değerlemeye konu taşınmaz için yukarıdaki yöntemler çerçevesinde değer tespiti yapılmış ve fiyat farklılıkları sebepleri ile incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Real estate is an asset which is component of residences, factories, airports, harbors..etc. Residence is the biggest share of real estate sector. Residence meeting sheltering need which is also one of the basic needs of man. In addition to satisfying the most basic needs, nowadays it has become an asset for investment purposes. Even in developed countries, securities which are real estate derivatives are also created and sold. In our country, the downtrend of interest rates in recent years has increased the demand for real estate and contributed to the development of real estate sector. The development of real estate sector caused the unmovable to have an important place in economy and also increased the importance of some factors such as purchase and sell, price determination of turnover and swap, the analysis of bank assets according to objective criteria depending on the restructuring in financial sector and the reports reflecting the real value of assets objectively prepared by the experts working in reliable firms. Aim of this study is to explain to the researchers and operators the concept of real estate valuation, the place and importance of it in law, methods for real estate valuation and how to apply them. In the practice of research methods of pointing to a precedent, cost, income capitalization, analytical hierarchy process (AHP) and fuzzy analytical hierarchy process (BAHP) were used. Real estate which is the subject of valuation and 7 other precedents were chosen in the border of Fuat Morel neighborhood, Yenişehir municipality, Mersin. All the unmovable were examined and value determination was made according to the methods mentioned above and the reasons for price discrimination were investigated.