Kamuda e- imza ve verimlilik: Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü örneği
  1. Tez No: 363161
  2. Yazar: İNCİ DÜRDANE KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Kamu Yönetimi, e-Devlet, e-İmza, EBYS (Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi), DYS (Doküman Yönetim Sistemi), Productivity, Public Administration, e-Government, e-Signature, EBYS (Electronic Document Management System), DYS (Document Management System)
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Ortak bir amaç doğrultusunda birleşerek sürekliliğini devam ettirebilen her toplum, bir düzene ve bir otoriteye, kısacası bir yönetime ihtiyaç duyar. Tarih boyunca tüm dünya ülkeleri çıkarları doğrultusunda,yönetimde daha etkili ve verimli olanı bulma arayışı içerisinde çeşitli değişim ve gelişim süreçlerine girmişlerdir. Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen değişimlerle beraber küreselleşmenin etkileri, tez çalışmasına konu olan kamu yönetiminde verimliliğin sağlanmasını, değişim ve gelişim ihtiyacını gerekli,hatta zorunlu kılmıştır. Çalışmanın literatür kısmında; verimlilik ve kamu yönetiminde verimlilik kavramları ele alınmış olup, bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde e-devlet, e-imza, DYS (Doküman Yönetim Sistemi) ve EBYS (Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi) kavramlarına yer verilmiş, Türkiye'de e-devlet ve e-imza kapsamında gerçekleşen makro düzeydeki uygulamalar incelenmiştir. Araştırma kısmında doküman yönetim sistemi (DYS), Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM) özelinde ele alınarak DYS kullanımı ile ilgili bilgiler verilmiş, Mersin MEM'de çalışan personelin e-imza kullanımına yönelik yapılan anket çalışması ve görüşmeler ile e-imzanın kamu yönetiminde verimliliğe ne tür katkı sağlayacağı araştırılmıştır. Son olarak yapılan anket ve görüşmeler neticesinde ortaya çıkan araştırma bulgularından yola çıkarak e-imzanın kamu yönetiminde verimliliğe katkısı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Every society which can survive by cooperating for a common target needs a regularity an authority. In historical periods, all the countries (states) have been in the process of development and change in order to be effective and useful in the management for their own benefits. Today, the effects of globalisation with the changes that have occured in the technology of information and communication have made the needs of development and change obligatory which has been a thesis subject in public administration. In the literature part of the study, productivity and the productivity in public administration have been taken up, it has been given place to the terms e-government, the system of document management and the system of electronical document management in the process of transformation into a information society, also the applications in macro levels which take part in e-government and e-signature in Turkey have been examined. In the research part, it has been information about the usage of the system of document management in the limits of Mersin Directorate of National Education, the surveys and interviews on the usage of e-signature applied to the personnels in Mersin Directorate of National Education and the effect of e-signature on the productivity in public administration have been searched. Finally, the productivity effect of e-signature in public administration has been evaluated according to the research data resulted in surveys and interviews.