Çocuk edebiyatına psikopedagojik ve sosyopedagojik açıdan yaklaşım
Sociopedagogical and psychopedagogical approach to children's literature
- Tez No: 363167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk edebiyatı, sosyopedagoji, psikopedagoji, child, children literature, social pedagogy, psychopedagogy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada, çocuk edebiyatının sosyopedagoji ve psikopedagoji bilimlerine uygulanabilirliği üzerinde durulmaktadır. Çocuğa ve çocukluğa bakış açısının geçirmiş olduğu evrim sonucunda bu dönemin hayatın hemen her dönemini etkileme gücüne sahip olduğu yargısı yaygınlaşmıştır. Çocuğun gelişim evrelerini sağlıklı atlatabilmesi onun sadece bugününü değil yetişkinlik dönemini de olumlu yönde etkiler ; fakat tam aksi durum söz konusu olduğunda ise ; çocuk, sosyal ve ruhsal açıdan problemleri olan bir birey olarak hayatını sürdürmek zorunda kalır. Çocuk edebiyatı, çocuğun gelişim evrelerini sağlıklı geçirebilmesi konusunda önemli bir role sahiptir. Çocuğa, çocuk ruhuna erebilmek için onu en iyi yansıtan çocuk edebiyatına başvurmak kaçınılmazdır. Bu durum, çocuk edebiyatı yazarlarına pek çok sorumluluk yüklemektedir. Çocukta, ruhsal ve sosyal açıdan olumsuz izler bırakmamak için çocuğun gelişim evrelerini, ihtiyaç ve beklentilerini göz önünde bulundurarak yazmak zorundadırlar. Çocuğu iyi tanımalı ve onun dünyasıyla yetişkin dünyası arasında köprü oluşturabilmeliler. Sosyopedagoji ve psikopedagojinin hedef kitle yelpazesi oldukça geniştir, her yaş grubundan bireyi iyileştirmeyi amaçlamaktadırlar ; fakat her ikisi de özellikle çocuklarla ilgilenmektedir. Problemli çocuğa sosyal hayata entegrasyon, yeniden eğitim, yeniden adaptasyon ve rehabilitasyon hizmetleri sunarak yardımcı olmayı hedefleyen sosyopedagoji ve psikopedagoji, bunları yaparken çocuk edebiyatını araçsallaştırabilir. Bu düşünceden hareketle yapmış olduğumuz çalışmada sosyopedagoji ve psikopedagojinin uygulama alanlarında çocuk edebiyatının araç olarak kullanılabilirliğini kuramsal ve uygulamalı olarak sunmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study emphasises the applicability of children's literature to social pedagogy and psychopedagogy.As a consequence of the evolution in the point of view as to children and childhood, the claim suggesting this period possesses the power of affecting all periods of life has been common. Providing that child development stages are passed healthfully, not only adulthood stage, but also contemporary stage of a child is affected positively. However, the child will have to live as an adult having social and psychological problems in the contrary case. Children's literature has an important role in terms of healthy child development stages. Referring to children's literature, which reflects children in the best way, is inevitable to reach at children and their souls. This fact gives authors of children's literature many responsibilities. They should write by considering children's development stages, needs and expectations not to cause negative social and psychological effects. They should recognise children well and be able to build bridges between their and adults' worlds. The target audience spectrum of social pedagogy and psychopedagogy is very wide, since they intend to heal individuals in all age groups. Both disciplines are interested in especially children. They aim to help children having problems by offering services of integration to social life, re-education, re-adaptation and rehabilitation. They can instrumentalise children's literature while offering these services. Our study conducted by considering this idea aims to present the applicability of children's literature in application fields of social pedagogy and psychopedagogy with a theoretical and applied perspective.