Akademik personelin ahlaki olgunluk düzeylerine göre duyarlık durumu
Compassion analysis of academic staff according to their moral maturity levels
- Tez No: 363166
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTMAN ERSANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duyarlık, Ahlaki Olgunluk, Akademik Personel, Compassion, Moral Maturity, Academic Staff
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada akademik personelin ahlaki olgunluk düzeyleri ile duyarlık durumu arasındaki ilişki incelenmiş ve cinsiyete, medeni duruma, eğitim düzeyine, meslekte geçen süreye, sivil toplum kuruluşu üyeliğine göre değişip değişmediği incelenmiştir. Bunun için ülke genelinde devlet üniversitelerinde görev yapmakta olan basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen akademisyenlere internet üzerinden, Google Drive aracılığıyla araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Şengün ve Kaya (2007) Ahlaki Olgunluk Ölçeği ve Seyrek, Ersanlı ve Tunç (2013) tarafından revize edilen Duyarlık Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcıların kimliğinin gizli kalmasını sağlayan bu program aracılığıyla ölçme araçlarının yer aldığı formu doğru şekilde doldurup geri yollayan 423 akademisyenin formları analize alınmıştır. Araştırma sonucunda ahlaki olgunluk düzeyi ile duyarlık durumu arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu ve bu ilişkinin duyarlık ölçeğinin merhamet, duygudaşlık, anlayış ve insani alt boyutlarına göre değiştiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the relation between the moral maturity levels of academic staff and their compassion state as well as whether the relation mentioned changes depending on their genre, marital status, educational status, employment duration, or membership of a non-governmental organization were searched.In order to achieve this, some academic staff who work in state universites in different parts of Turkey, chosen through simple random sampling method were applied personal information request form prepared by the reseacher herself and moral maturity scale developed by Şengün and Kaya (2007) and compassion scale revised by Demirci-Seyrek, Ersanlı and Tunç (2013). Through this program, which maintains confidentiality of participants, the forms of 423 academicians, who filled the forms truly and accurately, were analysed. At the end of the research, it has been found out that there is a positive relation between the moral maturity and compassion state and the compassion scale of this relation changes according to merciful, sympathetic, and humanitarian subdimensions and the subdimension of tolerance.