Üniversite öğrencilerinin kişilik özelliklerine göre psikolojik yardım alma tutumları
University students' attitudes toward psychological help according to their personality traits
  1. Tez No: 363173
  2. Yazar: MELİHA TEKİN ÇATAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KUMCAĞIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, Eysenck Kişilik Anketi, Psikolojik Yardım Arama Tutumu
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışma grubunu, 2012-2013 öğretim yılı bahar döneminde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi; Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Bilgisayar Öğretimi ve Teknolojileri ; Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik, Psikoloji; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi; İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, Ziraat Fakültesi; Tarla Bitkileri ve Tarım Makineleri Bölümlerinin 1., 2., 3.ve 4. sınıflarında okuyan 1132 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada öğrencilerin kişilik özelliklerini belirlemede Karancı, Dirik ve Yorulmaz (2007) tarafından Türkçeye uyarlanan Eysenck Kişilik Anketi Gözden Geçirilmiş Kısaltılmış Formu (EKA-GGK); psikolojik yardım almaya ilişkin tutumlarını belirlemek amacıyla Türküm (1997) tarafından geliştirilen ve yine Türküm tarafından (2004) revize edilen Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum Ölçeği Kısa Formu (PYTÖ-R) kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi için SPSS 17 programı kullanılmıştır.Bu araştırmadan elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin dışadönük kişilik alt boyutunda artış gözlendikçe psikolojik yardım almaya ilişkin tutum düzeylerinin de arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin kişilik özellikleri alt boyutu olan psikotik eğilim düzeyleri azaldıkça psikolojik yardım alma düzeylerinin arttığı belirlenmiştir. Öğrencilerin psikolojik yardım almaya ilişkin tutumları ile kişilik özellikleri alt boyutu olan nevrotik eğilimler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Son olarak öğrencilerin yalan kişilik alt boyutunda artış oldukça psikolojik yardım almaya ilişkin tutum düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the research, Revised Eysenck Personality Questionnaire – Short Version EPQ-R (S), translated to Turkish language by Karancı, Dirik and Yorulmaz (2007) is used for examining personal traits of students. Additionally, Revised Scale of Attitudes Toward Seeking Psychological Help – Short Version (ASPH-S) developed (1997) and revised (2004) by Türküm is used for examining attitudes toward seeking psychological help. Data were analyzed by SPSS 17.0 Research findings showed that as extraversion sub dimension of personal traits of students increase, level of attitudes toward seeking psychological help also increase. Furthermore, as psychotic sub dimension of personal traits of students decrease, level of attitudes toward seeking psychological help also increase. On the other hand, no relationship is found between neurotic sub dimension of personal traits of students and their attitudes toward seeking psychological help. Finally, as lie sub dimension of personal traits of students increase level of attitudes toward seeking psychological help also increase. KEY WORDS: Personal Traits, Eysenck Personality Questionnaire, Attitudes Toward Seeking Psychological Help