Psikolojik danışman adaylarının psikolojik yardım almaya ilişkin tutumları
Psychological help seeking attitudes of psychological counselor candidates
  1. Tez No: 584018
  2. Yazar: KÜBRA ÇİVAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM HASKAN AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: yardım arama, psikolojik danışma, psikolojik yardım almaya ilişkin tutum, rehberlik ve psikolojik danışma, help seeking, psychological counseling, psychological support, psychological counseling and guidance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma Rehberlik ve Psikolojik Danışma (RPD) lisans programında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin yardım alma tutumlarının incelendiği betimsel bir araştırmadır. Ayrıca RPD lisans öğrencilerinin demografik özelliklerine göre yardım alma tutumu puan ortalamalarında manidar bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmaya Ankara ve İzmir'de bulunan devletüniversitelerinin RPD lisans programında öğrenim gören 416 öğrenci katılmıştır. Veri toplamak amacı ile Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum Ölçeği (PYATÖ) ve Kişisel Bilgi Formu (KBF) kullanılmıştır. Araştırmada nicel verilerin çözümlenmesinde çok yönlü varyans analizi (ANOVA), çoklu karşılaştırmalar için scheffe testi ve bağımsız örneklemler için t testi analiz yöntemlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların yardım alma tutumlarında yaş, akademik başarı düzeyi, sınıf düzeyi, daha önce aldıkları psikolojik danışma yardımının türü ve süresi, daha önce ailelerinde psikolojik danışma yardımı almış bireylerin aldıkları yardımın türü, katılımcıların ve ailelerinin yaşadıkları yerdeğişkenlerinin manidar bir etkisi olduğu bulunmuştur.Araştırma sonucunda, katılımcıların yardım alma tutumlarının cinsiyet, daha önce psikolojik danışma yardımı almış olma durumu, bölümü seçerken kendi isteği ile gelme durumu, bölümü kendi kişilik, ilgi ve yeteneklerine uygun bulma durumu ve bölümden memnun olma durumu değişkenlerine göre manidar bir fark olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study examining the attitudes of universitystudentsstudying in a Psychological Counseling and GuidanceProgram (PCG). This investigation sought to understand whether demographic characteristics of PCG undergraduate studentswere related to their attitudes toward seeking help. The sample included 416 students studying in PCG undergraduate programs in state universities in Turkey. The Psychological Assistance Seeking Attitude Scale and Personal Information Form were used to collect information from the participants. Multivariate analysis of variance, Scheffe Test for multiple comparisons, and t-test analysis for independent samples were used. Results indicated that age, grade point average, grade level, type and duration of psychological counseling assistance received, type of help received by individuals who had previously received counseling, and settlement hierarchy of participants, and their families were statistically significant. There was a significant difference between the participants' attitudes to receiving help, gender, the status of having previously received psychological counseling assistance, coming with their own will when choosing the department, finding the department appropriate to their personality, interests and abilities, and being satisfied with the department.