Tekstilde elyaf doku ve form ilişkileri
Relations fiber texture and form in textile
- Tez No: 363254
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN SARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elyaf, Dokuma, Örme, Teknik Tekstiller, Sanatsal Örme, Fiber, Woven, knitting, Technical Textiles, Art of Knitting
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Elyaf (lif) tekstil ürünlerinin hammaddesi ve en küçük yapı birimidir. Lifler yani elyaf doğal olarak bitkilerden ve hayvanlardan veya yapay olarak sentetik hammaddelerden elde edilirler. Tekstil elyafı doğal elyaf ve yapay elyaf olarak sınıflandırılır. En az iki iplik grubunun aynı düzlemde belli kurallara bağlı olarak ve birbirleriyle dik açı oluşturacak şekilde, birbirlerinin altından ve üstünden geçerek bağlantı yapmalarıyla bir tekstil yüzeyi oluşturmaları işlemine“dokuma”adı verilir. Dokusuz yüzeyler; ipliklerin dokunması veya örülmesi ile değil de, bağlanmış, birbirine geçmiş elyaf' dan oluşturulan tekstil yüzeyleridir. Teknik tekstiller“estetik ve dekoratif özelliklerinden daha çok sahip oldukları teknik ve performans özellikleri için üretilen tekstil materyalleri ve ürünleri olarak yapılabilir. Çeşitli ipliklerle şiş kullanılarak ilmeklerin eksiltilmesi, birleştirilmesi, birbirlerinin arasından, altından, üstünden geçirilmesi veya dolanmasıyla meydana getirilen ürüne el örme denir Makine örmeciliği, bir ipliğe özel iğneler yardımıyla ilmek şekli verilmesi ve bu ilmeğin kendinden önceki, sonraki ve yanlarındaki ilmeklerle bağlantı yapması sonucu yüzey oluşturması yöntemidir. Örme Makinaları Atkılı örme ve Çözgülü örme olarak ayrılırlar. Örme kumaş, geleneksel sanatlar içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. ”Örme tekniği çok uzun zamandır kullanılsa da örmenin sanat olarak kullanımı 20. yüzyıldan sonra başlamıştır. Özellikle son 20-30 yıldır bu konuda çalışan pek çok sanatçı vardır. Bu sanatçılar örmenin hem geleneksel yapısı hem de çağımız teknolojileriyle endüstriyel olarak üretilen örme kumaşları kullanarak farklı anlatım biçimleri yakalamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Fiber is the raw material products of textile and the smallest structural unit. Fibers derived naturally from plants and animals or artifically from synthtetic raw materials. Textile fibers classified as natural fibers and synthetic fibers. The woven is creating textile surface process, that at least two of the plurality of yarns depending on the specific rules, perpendicular to each other in the same plane and making connections with each other through the bottom and top. Nonwovens are, not weaving or knitting process of the yarns, formed of interlocking fibers from textile surfaces. Technical textiles, rather than aesthetics and decorative features, they have produced for the technical and performance characteristics that can be made textile materials and products. Hand knitting is, using various yarns with a deletion of loops, combining, passing from between each other, under and over or tangle the yarn one to other using skeewer or knitting needle. Knitting machine is the method of creating surface with a yarn, that giving loop shape using special needle, and making connections this loop with previous, next and each side of loops. Knitting machine classified as weft knitting and warp knitting. Knitting cloths, holds an important place in traditional arts. The technique of knitting has been used for a long time, but started to use after 20th century as the art. Especially in the last 20-30 years, many artists are working on this issue. These artists are capturing different forms of expression, using produced industrially knitted cloths, with both traditional structures and modern technologies of knitting.