Obez bireylerde öfke düzeyinin ve dürtüselliğin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The examination of anger levels and impulsivity on obese sample relation to various variables
  1. Tez No: 363268
  2. Yazar: BETÜL SANĞU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA BANU SAYINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obesity, Obese People, Impulsivity, Anger
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmada, obez bireylerde öfke düzeyinin ve dürtüselliğin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Veriler, İstanbul ilinde özel bir obezite kliniğine başvuran obez bireylerden toplanmıştır. Bu amaçla elde edilen verilerin frekans yüzde dağılımları incelenmiş ve verilerin analizinde Ki-Kare testi (Kruskal-Walls H testi ve Mann-Whitney U Testi) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre obez bireylerin cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu, sahip olunan çocuk sayısı, teşhisi konulmuş hastalığının olma durumu, sık kilo alıp verme durumu, gece yemeleri, duygu durum değişikliklerinde yeme durumu, düzenli spor yapma durumu, sigara kullanma durumu değişkenleri açısından ne öfke düzeyi ne de dürtüsellik arasında anlamlılık bulunmuştur. Obez bireylerin ekonomik durumu, ruhsal problemlerinin olma durumu, vitamin-mineral yetersizliği olma durumu ve öfke düzeyi arasında anlamlılık bulunurken; çalışma durumu, diyet yapma deneyimi, alkollü içecek tüketme durumu ve öfke düzeyi arasında anlamlılık bulunmamıştır. Ayrıca obez bireylerin çalışma durumu, ekonomik durumu, sindirim sistemi hastalıkları olma durumu, solunum sistemi hastalıkları olma durumu, diyet yapma deneyimi, alkollü içecek tüketme, alkol tüketme sıklığı ve dürtüsellik arasında anlamlılık bulunurken; yaş, ruhsal problemlerin olma durumu, vitamin-mineral yetersizliğinin olma durumu ve dürtüsellik arasında anlamlılık bulunmamıştır. Bulgular literatür çerçevesinde yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular ışığında öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aim to investigate anger level and impulsivity with regard to several variables in obese people. The data was gathered from obese people who were applied to a obesity clinic in Istanbul. The frequency percentage distribution of obtained data investigated and data was analyzed via chi-square test (Kruskal-Wallis H test and Mann-Whitney U test). The results indicated that there was no significant relationship between gender, education level, marital status, having a child situation, number of possessed child, whether have a health problem or not, often gain weight and lose weight, night eating, emotional eating, regular exercises, smoking situation and both anger level and impulsivity in obese people. While there was a significant relationship between economical status, presence of psychological problems, lack of vitamin-mineral and anger level, there was a no significant relationship between working condition, diet experience, alcohol consumption and level in obese people. Besides while there was a significant relationship between working condition, economical status, presence of digestive system diseases, presence of respiratory system disease, diet experience, alcohol consumption, frequency of alcohol consumption and impulsivity, there was a significant relationship between age, presence of psychological problems, lack of vitamin-mineral and impulsivity in obese people. Results were interpreted with the light of literature. Based on these results, a number of recommendations are made.