Kanun, ud ve tanburun 3/4-1/2 boyutta projelendirilmesi ve yapımı
The desingn and making of kanun, ud, and tanbur 3/4-1/2 size
  1. Tez No: 363279
  2. Yazar: AHMET TUNÇ BUYRUKLAR
  3. Danışmanlar: PROF. SERPİL MURTEZAOĞLU
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kanun, Tanbur, Ağaç Teknolojisi, Ağaç Psikolojisi, Perde, Frekans, Çocuk Çalgıları, Kanun, Tanbur, Wood Technologies, Wood Psychology, Fret, Frequency, Musical Instuments for Kids
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Türk Müziği çalgılarından kanun, ud ve tanbur hakkında yapılan çalışmaların büyük bir bölümünde, çalgıların organolojik özellikleri, icrasının eğitimi ve icracıları gibi konular işlenmiş, yapımları ile ilgili çalışmalara ise az yer verilmiştir. Sınırlı sayıdaki bu çalışmalarda da geleneksel boyutları ve yapım teknikleri anlatılmış, erken müzik eğitiminde kullanılmak üzere boyutlandırılmış herhangi bir çalgıya yer verilmemiştir. Avrupa müziğinde kullanılan keman ailesi ve gitar gibi çalgıların, çocuk icracıların eğitimi için imal edilmiş küçük boyutlu olanları vardır. Türk müziği eğitiminin başarılı şekilde sürdürülebilmesi için, çalgı eğitimine erken yaşlarda başlanması gerekmektedir. Bu sayede eğitim süresi önemli ölçüde uzamış olacaktır. Bu çalışmada kanun, ud ve tanbur, 3/4 ve 1/2 boyutlarda ölçülendirilmiş, icra eğitimine erken yaşta başlanabilmesi için gerekli çalgıların imalat sürecinin ilk adımı olan projelendirme gerçekleştirilmiştir. Türk Müziği Çalgıları'nın tümünde kullanılabilecek perde ve frekans hesaplamaları yapılmış, kanun ve tanbur ses sahalarına ait değerler, tablolar halinde verilmiştir. Çalgıların imalat projeleri, bilgisayar ortamında 1/1 ölçekte hazırlanmıştır. Ayrıca çalgıların üretim aşamaları anlatılmış, aşamalar iş sırası şeklinde düzenlenmiştir. Çalgıların yapımında kullanılabilecek ana malzeme olan ağaçlar incelenmiş ve kullanılacak aletlere detaylı olarak yer verilmiştir. Sonuç olarak, halen boyutları sebebiyle erken müzik eğitiminde kullanılamayan çalgıların üretim aşamalarının ilki gerçekleştirilerek, çalgıların üretilmesiyle ilgili bir model oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Of all the majority of research on the Turkish Musical instruments kanun, ud and tanbur, the subjects such as organologic features of instruments, education of playing and their performers are included, but how these instruments are made has barely been handled. Limited number of these studies have dealt with their standard size and their production techniques. However, there is no certain instrument which is sized to be used in early music education. Instruments like violin and guitar family used in European Music have small sizes produced for the education of young performers . To carry on the education of Turkish Music at best, it is a requirement to start music education at an early age. Accordingly, the length of education have been extended a great deal. In this study 3/4 and 1/2 size kanun, ud, and tanbur have been given the size. To provide the education of music performance at an early age, the first step of the production phase called project design are realized. Of all the Turkish Musical Instruments, the fret and the frequency calculations are made and the outcomes belonging to the sound ranges are suggested in charts. The production drawings of the instruments are prepared by 1/1 scale in the computer environment. Besides, the production process of the instruments are explained, and the steps are listed according to their process. Trees which are the essential materials in making the instruments are studied and the tools used to make these instruments are covered in detail. To conclude, by carrying out the first production phase of the instruments that cannot be used in early music education due to their size, a model has been provided for the production of these instruments.