Kurumsal sosyal sorumluluk ve muhasebe etkileşimi: Türkiye'de kurumsal yönetim endeksine dahil işletmelerde bir araştırma
The interaction between corporate social responsibility and accounting: Asurvey on listed companies in corporate governance index in Turkey.
- Tez No: 363300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKERİM DAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Hayırseverlik, Muhasebe Bilgi Sistemi, Muhasebe Mesleği, Muhasebe Eğitimi, Corporate Social Responsibility, Philanthropy, Accounting Information System, Accounting Profession, Accounting Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, kurumsal sosyal sorumluluk ve muhasebe etkileşimini, muhasebe bilgi sistemi, muhasebe eğitimi ve muhasebe mesleği eşliğinde ele almak ve Türkiye'de Borsa İstanbul Kurumsal Yönetim Endeksi (XKURY)'ndeki işletmelerin verileri üzerinde sözkonusu etkileşime yönelik, istatistiki ve ekonometrik analiz yöntemlerinin yardımıyla incelemektir. Bu amaç doğrultusunda tez çalışması üç bölümde ele alınmıştır. Birinci bölümde kurumsal sosyal sorumluluk konusuna değinilerek, kurumsal sosyal sorumluluğun tanımı, dünya ve Türkiye'deki tarihi gelişimi, ilkeleri, lehinde ve aleyhindeki görüşler, modelleri, hayırseverlik ile ilişkisi konularına yer verilmiş, dünya ile Türkiye'de kurumsal sosyal sorumluluk konusunda başarılı işletme örnekleri sunulmuştur. İkinci bölümde muhasebe bilgi sistemi, muhasebe mesleği ve muhasebe eğitimi son gelişmeler ışığında ele alınmış, muhasebe bilgi sisteminin, muhasebe mesleği ve eğitimin kurumsal sosyal sorumluluk ile etkileşimi açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise ikinci bölümde açıklanmaya çalışılan etkileşimin Türkiye'de Borsa İstanbul Kurumsal Yönetim Endeksi (XKURY)'ne dahil 48 işletme bazında araştırılması ve bu araştırma bulgularının değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmanın sonuç ve öneriler kısmında konunun genel bir değerlendirilmesi yapılarak konuya ilişkin bazı öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This aim of the Thesis is to examine corporate social responsibility and accounting interaction in the presence of accounting information systems, accounting education and the accounting profession on businesses data which are Turkey, Istanbul Stock Exchange – Corporate Governance Index (XKURY) whereby statistical and econometric analysis methods. For this aim, the Thesis is discussed in three chapters. In the first chapter, the definition, the development in the World and Turkey, principles, favorably and against opinions, models and the relationship philanthropy of corporate social responsibility are discussed and it provided that successful businesses in corporate social responsibility in the World and Turkey. In the second chapter, the accounting information's systems, accounting profession and accounting education are discussed in the light of recent developments and it explained that the interaction of accounting information's systems, accounting profession and accounting education with corporate social responsibility. In the third chapter, it was evaluated the research and these research findings in 48 businesses including Turkey Istanbul Stock Exchange – Corporate Governance Index (XKURY). At the conclusion and recommendations of the Thesis, an overall assessment of the issue is made and some suggestions were asserted on the subject.