Sermaye yapısını etkileyen faktörlerin Türkiye'de imalat sanayii üzerinde araştırılması
Researching of determinants on the capital structure of Turkish manufacturing firms
  1. Tez No: 363299
  2. Yazar: AYŞE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, İmalat Sektörü Firmaları, Finansman Hiyerarşisi Teorisi, Dengeleme Teorisi, Capital Structure, Manufacturing Firms, Pecking Order Theory, Trade-Off Theory
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Finans literatüründe en çok tartışılan konulardan birisi sermaye yapısı kararlarıdır. Sermaye yapısı kararları üzerine birçok teori geliştirmiştir ve bu konuda birçok çalışma yapılmıştır. Ancak hangi teorinin sermaye yapısı kararlarını tam olarak açıkladığı konusunda bir fikir birliğine varılamamıştır. Çalışmanın amacı sermaye yapısını etkileyen firmaya özgü faktörlerin Türkiye'de imalat firmaları üzerinde araştırılması ve sermaye yapısı teorilerinin geçerliliğinin imalat sektörü açısından ortaya konmasıdır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'de halka açık İmalat Sektörü firmalarının 2012 yılına ait yıllık verileri regresyon yöntemi ile analiz edilmiştir. Bu konuda yapılmış çalışmalar incelenerek sermaye yapısı göstergeleri ve bunları etkileyen değişkenler seçilmiştir. Kurulan üç farklı modelle analiz gerçekleştirilmiştir. Karlılık, büyüme fırsatları, borç dışı vergi kalkanı, varlık yapısı, likidite düzeyi ve firma büyüklüğü analizin bağımsız değişkenleri ve kaldıraç oranları bağımlı değişkenler olarak belirlenmiştir. Analiz sonucunda karlılık, firma büyüklüğü, varlık yapısı ve likidite düzeyi sermaye yapısını belirleyen firmaya özgü faktörler olarak tespit edilmiştir. Karlılık ve firma büyüklüğünün sermaye yapısı üzerindeki etkisi pozitif, varlık yapısı ve likidite düzeyinin ise negatiftir. Karlılık ve firma büyüklüğüne ilişkin sonuçlar Dengeleme teorisi ile, varlık yapısı ve likidite düzeyine ilişkin sonuçlar Finansman Hiyerarşisi teorisi ile uyumlu çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most controversial issues in the finance literature is capital structure decisions. Many theories have been developed and a lot of workings have been realized on this topic. However, it isn't clear which theory accurately explains capital structure decisions. The purpose of this study is to analyze the impact of firm-specific determinants on the capital structure decisions of Turkish manufacturing firms and to determine which theory explains capital structure decisions of Turkish manufacturing firms. In accordance with this purpose, Turkish manufacturing firms' data from 2012 is analyzed within regression analysis. Dependent and independent variables are determined in the application abiding by the literature. Three models are generated by means of dependent and independent variables. Profitability, growth opportunities, non-debt tax shields, tangibility, liquidity and firm size are used as independent variables and leverage ratios are used as dependent variables. The result of this study shows that profitability, tangibility, liquidity and firm size are determined as the firm-specific determinants. Profitability and firm size have a positive impact; tangibility and liquidity have a negative impact on the capital structure. The findings of profitability and firm size support Trade-Off theory while, the findings of tangibility and liquidity support Pecking Order theory.