Avrupa Birliği Ülkelerinde islamofobi
Islamophobia in European Union States
  1. Tez No: 363306
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL SAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN KOÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İslamofobi, antiislamizm, entegrasyon, Irkçılık, Yabancı Düşmanlığı
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan Müslümanlar, dünya genelinde etkisi New York, Londra ve Madrid'de meydana gelen ve İslami terör şeklinde tanımlanan olaylarla artan İslamofobi ve antiislamizm akımları ile karşı karşıyadır. Terör olaylarıyla ilişkilendirilmesine karşın İslamofobi, İslam'ın doğuşuyla yaşıttır. Ayrıca bu yapay algı Avrupa'da gerek iç siyasette gerekse uluslararası politikalarda çeşitli amaçlara hizmet etmek için kullanılmaktadır. Avrupa Birliği vatandaşı Müslümanlar İslamofobi ve bu algıdan doğan antiislamizm kapmasında kamu ve sosyal alanlarda çeşitli ayrımcılıklara maruz kalmakta, dolayısıyla bünyesinde yaşadıkları ülke ve toplumlara entegrasyon problemleri yaşamaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri, bir yandan Müslümanların entegrasyon konusunda isteksiz olduğu ve kendini soyutladığından şikayet etmekle; öte yandan İslam'ın görünürlük kazandığı alanlarda yasaklayıcı kimi uygulamalara gitmektedir. Buna karşın kimi Müslüman gruplar ise sosyal hayatta içinde yaşadıkları toplum ve ülkeyi rahatsız edecek uygulamalarda bulunabilmekte hatta İslam'ın köktendincilik ve terörle birlikte anılmasına hizmet edebilmektedir. Avrupa medyasında ise İslam'ın kutsal değerlerine karşı ifade özgürlüğü adına çeşitli hakaretler yer alabilmekte, Müslümanların aşırı tepkisiyle karşılanan bu durum yine bizzat medya tarafından İslamofobi doğuracak şekilde sunulmaktadır. Bu çalışma, Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan Müslüman azınlığın maruz kaldığı İslamofobi konusunu; ırkçılıkla mücadele, göçmen halkın topluma entegrasyonu, Müslüman sivil toplum kuruluşlarının, Avrupa Birliği ve üye ülke hükümetlerinin, Avrupa medyasının İslamofobi akımı karşısında atması gereken adımlar temelinde tartışmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda çalışmada; İslamofobinin medya ve siyaset ile yönlendirilişi, İslam kültürüne ait kimi kavram ve uygulamaların retorikleştirilmesi, İslam aleyhine oluşturulan algı, entegrasyon adı altında uygulanan kimi asimilasyon politikaları ve İslamofobinin Avrupa Müslümanları üzerindeki etkilerini incelenmiştir. Bahse konu incelemede, İslamofobi ve antiislamizme ilişkin Avrupa medyasında yer alan makale ve haberler, siyasi ve akademik kanaat önderlerinin söylemleri ve uluslararası kuruluşların yayınladığı raporlar incelenmiş ve sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Muslims, living in European Union states, are up againts trends called Islamaphobia and antiislamism thats effects are getting bigger globally after events named Islamic Terrorism in New York, London and Madrid. Altough it is trying to be related with terror events, Islamaphobie is as old as Islam's born. This artificial concept is used to serve in some local and international politics. Europen Union's Muslim citizens are exposed Islamaphobia and antiislamism which is born from this trend in public and social life so they have diffuculty to integrate to the community which they live with. Europen Union states are complaining about Muslims not being eager about integration to community in the other hand these states are applying some forbidding enforcements against the areas where Islam is getting seen in public and social life. Inspite of this, some Muslim groups can act some behaviors which disturb the community they live with even they can serve the condition Islam is named with fundamentalism and terrorism. Sometimes insults can take place in media againts Islam's sacred values by the name of expression freedom. After this insults, Muslims' over reaction's taking place is becoming vicious circle. This study is targetting to discuss Islamaphobia which is shown to the Muslims in Europen Union states in topis of combatting racism, immigrant citizens' integration to the community, the steps that must be taken against Islamaphobia by Europen Union member governments and Europen media. In this study, Islamaphobia directed by media and politics, some notions which belong to Islam culture that are rhetoriced, the creation of a perception againts Islam, assimilation politics by the name of integration, the effects of Islamaphobia on Europen Muslims are also researched. Also the assets and news taking place in European media, speech of politic and academic opinion leaders, international organizations' reports about Islamaphobia and antiislamism is observed and shared. KeyWords:Islamaphobie, antiislamism, integration, racism, xenophobia