Lojistik stratejilerinin işletme başarısına etkisi
Effect of logistic strategies on success of enterprise
  1. Tez No: 363305
  2. Yazar: ERHAN GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TALHA USTASÜLEYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Stratejileri, Faktör Analizi, Çok Değişkenli Regresyon Analizi, Logistics, Logistic Strategies, Factor Analysis, Multi-variate Regression Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ülkemizde lojistik sektörü son yıllarda gelişme gösteren genç bir sektördür. Türkiye, lokasyon olarak Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa arasında bir aktarma merkezi oluşturmasından kaynaklanan avantajlı konumu ile birçok otorite tarafından lojistik üssü olma iddiası veya ideali ile tanımlanmaktadır. Lojistik firmaları arasındaki rekabet sadece yurt içinde değil yurt dışındaki firmalar ile de olmaktadır. Ekonomik koşulların değişkenliği ya da belirsizliği ile karakterize edilen dönemler ve özellikle krizler, sektördeki firmaları farklı yönlerden etkilemiştir. Sektörün geleceğine ilişkin öngörüler arasında Lojistik hizmet sağlayıcılarının da önümüzdeki dönemleri tanıtım ve halkla ilişkiler faaliyetleri ile geçirecekleri, dış kaynak kullanımının süreceği, yabancı sermaye girişleri, sektörden çekilmeler vb. önemli gelişmelerin yaşanabileceği beklentisi bulunmaktadır. Bu araştırmada, mevcut gelişim hızı içinde etkinlik gösteren işletmelerin, lojistik stratejilerinin işletme performansına etkisi ayrıntılı bir değerlendirme yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla ilk iki bölümde lojistiğin tanımı, amaçları, tarihi gelişimi, önemi ile lojistik stratejiler ayrıntılı olarak incelenmiştir. Analiz bölümünde lojistik strateji seçenekleri işletmelere uygulanan anketlerden sağlanan veriler yardımıyla irdelenmiştir. Lojistik strateji seçenekleri veri setine açıklayıcı faktör analizi ve çok değişkenli regresyon analizinin koşulması suretiyle değerlendirilmiştir. Sonuçta, işletme başarısına lojistik stratejilerinin uygulamasının olumlu yönde etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The logistics is a young sector, which achieved a recent development in our country. Geographical location of Turkey is characterized with a transportation hub between Middle East, Turkic Republics and the Europe, and accordingly, many authorities regards Turkey at assertion and idea of logistics base, considering the advantageous geographic localization. Logistics companies compete against not only local companies but also international ones. Periods characterized with variation and ambiguity of economic conditions and economic crisis have variable influences on companies in this sector. Future assumptions are as follows for the sector: logistics service suppliers will deal with introduction and advertisement activities in near future; use of outsource will continue; and significant events will be experienced with regards to foreign investment inflow, withdrawal from the sector etc This study aimed to make a detailed assessment on business performance and logistics strategies of enterprises in this sector, considering current development rate. Therefore, definition, aims, history and importance of logistics and logistic strategies are addressed in detail in the first section. In the analysis section, logistic strategy options are examined using data obtained from questionnaire forms filled in by such companies. Logistic strategy options are examined by applying definitive factor analysis and multi-variate regression analysis on the data set. In conclusion, it is suggested that logistics strategies have positive influence on operation success of enterprises