Zülfü Livaneli anlatılarında yapı ve izlek
Structure and theme of Zülfü Li̇vaneli̇'s works
  1. Tez No: 363317
  2. Yazar: EMRAH SEFEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ ELİUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zülfü Livaneli, izlek, yapısal inceleme, roman, çağdaş yazın, Zülfü Livaneli, theme, structural analysis, novel, contemporary literary works
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Çağdaş yazınımızın adından sıklıkla söz ettiren yazarlarından olan Zülfü Livaneli'nin yapıtları, kişiliğini ve dünya görüşünü gözler önüne seren anlatı dünyası 1980 sonrası Türk romancılığının göstergesi niteliğindedir. Sanatkârın; deneme, hikâye, roman, anı, senaryo türünde toplam 17 eseri bulunmaktadır. Çalışmada, yazarın yaşam hikâyesinden başlanılarak anlatıları üzerinde yapısal inceleme yapıldı. Anlatılar; kimlik, olay örgüsü, kişiler dünyası, zaman ve mekân başlıkları altında incelendi. Çalışmanın ikinci kısmında ise Zülfü Livaneli'nin sanat ve toplum merkezi çerçevesinde kendi bakış açısı yorumlanarak eserlerinde arka planındaki izleksel kurguya yer verildi. Eserler 10 ana izlek başlık altında ele alındı. Sanatkâr, çocukluğundan beri ilgi duyduğu, yaşamının kaynağı olan müziğin notalarını, harfler olarak anlatılarına aktarır. Sözcükler ve dizgeler, onun okuyucuya, dinleyiciye, izleyiciye iletmek istediği mesajları içerir. Yazarın, çeşitli, türlerden oluşan geniş anlatı yelpazesinde, anı ve denemelerinde ele aldığı konulara değinilip, roman ve hikâyeleri bilimsel açıdan değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
One of the most popular writers of contemporary literature, Zülfi Livaneli's works, his narrative world capturing his character and worldview, is a kind of demonstration of the Turkish Novel after 1980s. He has totally seventeen works of the essay, story, novel and memory. In that thesis, beginning from his own life, structural analysis has been performed on the basis of his works. His narratives have been analyzed in terms of identity, plot characters, time and place. In the second part of the thesis Zülfi Livaneli's thematic construst has been discussed by paraphrasing his perspective within the frame of art, society and person. works have been analyzed under ten thematic topics. He turns music, source of the life, which he has been interested in since his childhood into the letters in his works. Words and sentences consist of the messages that he wants to transmit to reader, listener and auidience. Novels and stories have been analyzed in terms of its academical side and themes tackled in his memory and essays have been evaluated scientifically.