The difference between Turkish and European sustainable tourism and recommendations to improve the Turkish sustainable tourism
Türk ve Avrupa sürdürülebilir turizm arasındaki fark ve Türk sürdürülebilir turizminin geliştirilmesi için öneriler
  1. Tez No: 363342
  2. Yazar: MAHSUM ÇALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN DENİZ KÖKSAL, PROF. DR. WOLFGANG VOEGELI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Turizm, Avrupa Birliği Sürdürülebilir Turizm Politikaları, Türkiye Turizmi, Sürdürülebilir Turizm, Sustainability, European Union Sustainable Tourism Policies, Turkish Tourism, Sustainable Tourism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Turizm, ülkelerin ekonomik kalkınmalarına çok sayıda pozitif katkı sağladığından dolayı ülkeler turizmin gelişmesi konusunda çok sayıda politika ve planlama yapmışlardır. Fakat turizmin plansız ve hızlıca gelişmesi sonucunda, turizmin gelişmesini sağlayan kültürel ve doğal kaynaklar hızlı tükenmiş ve tahrip olmaya yüz tutmuştur. Türkiye de bu örneklerin görüldüğü ülkelerden biridir. Türkiye de turizmin gelişmesi için hazırlanan 2634 numaralı Turizm Teşvik Kanunu sonucunda çok sayıda korunan alan tahrip olmuştur. Doğal ve kültürel kaynaklar yok olma riskiyle karşı karşıya kaldıkları için gelecek kuşaklara aktarma problemi doğmaktadır. Kısaca sürdürülebilir turizm konsepti ülkelerin ekonomik çıkarlarıyla çatışmıştır. Bu nedenle bu çalışmanın amacı Türk Turizminin daha sürdürülebilir olmasını sağlamak, Avrupa Birliğinin sürdürülebilir turizm alanındaki geliştirilmiş politikalar ile Türkiye Turizm politikaları incelenerek aralarında farklılıklar tespit edilerek Türk Turizminin geliştirilmesi için politikalar önermektir.
Özet (Çeviri)
Due to the tourism's direct and indirect positive impacts on countries' economies, the governments have formed a large number of policies for tourism developments. However, as a result of unplanned and rapid development of tourism, cultural and natural resources which enable the development of tourism have been rapidly depleted and destroyed. Turkey is also one of these countries which consume the natural and cultural resources for tourism development. In consequence of Tourism Promotion Law numbered 2634, which aims to boost the development of Turkish Tourism, most of protected and forested areas have deteriorated. Shortly, because of the fact that natural and cultural resources have faced the risk of being destroyed, the problem of transferring the resources to next generation arises. Sustainable Tourism concept has been conflicted with the country's economic benefit. Therefore, the aim of this study is to examine the differences between Turkish Tourism Policy development and European Sustainable Tourism Policies and to recommend policies in accordance with these differences for improving Turkish Sustainable Tourism.