The impacts of standstill clause in association law between the European Union and Turkey regarding the freedom to provide services: do Turkish citizens have the freedom to provide services around the EU by virtue of the Ankara agreement?
Türkiye ve Avrupa Birliği arasında var olan Ortaklık Hukuku'nda standstil klozunun hizmetlerin serbest dolaşımına etkisi / Türkiye vatandaşlarının Ankara Anlaşması'ndan doğan Avrupa Birliği'nde hizmetlerin serbest dolaşım hakkı var mı?
- Tez No: 363341
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN GÜMRÜKÇÜ, PROF. DR. WOLFGANG VOEGELI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Hukuku, Ortaklık Hukuku, Standstill klozu, Türk vatandaşlarının AB'de hizmetlerin serbest dolaşımı özgürlüğü, vize, The European Union Law, Association Law, Standstill Clause, Turkish citizens' freedom to provide services around the EU, visa
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Çalışmada, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Ankara Anlaşması ve Katma Protokol hükümleri gereğince Türk vatandaşlarının Birliğe üye devletler içinde sahip olduğu hizmetlerin serbest dolaşımı özgürlüğü ele alınacaktır. Öncelikle Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki Ortaklık Hukuku'nun Avrupa Birliği Hukuku içerisinde yer aldığı tezi açıklanacaktır. Ortaklık Hukuku'nda yer alan standstill hükmüne rağmen üye devletler tarafından Türk vatandaşlarının hizmetlerin serbest dolaşımı özgürlüğü ihlal edilmektedir. İhlal sebeplerinin başında vize uygulaması gelmektedir. Bu çalışmada üye devletlerin neden ve nasıl Avrupa Birliği Hukuku'nu ihlal ettikleri gözler önüne serilecektir.
Özet (Çeviri)
This study dwells upon the Turkish citizens' freedom to provide services around the European Union, which is stipulated by the provisions set forth in Ankara Agreement and the Additional Protocol concluded by and between Turkey and the European Union. To this end, it will first and foremost explain that the Association Law between Turkey and the European Union is a part of the European Union Law. Despite the standstill clause provided in the Association Law, Member States act in violation of the freedom to provide services conferred upon the Turkish citizens. The most common way to violate this freedom is the visa application by Member States. This study will make an attempt to depict the reasons why and how the Member States violate the European Union Law.