İşgören sessizliği ile stres ve psikolojik iyi olma arasındaki ilişki: Alanya'daki konaklama işletmeleri üzerinde bir uygulama
The relationship among employee silence,stress and psychological well-being: An application on hospitality management
- Tez No: 363388
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BORAN TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İşgören Sessizliği, Stres, Psikolojik İyi Olma, Konaklama İşletmeleri, Employee Silence, Stress, Psychological Well-Being, Hospitality Organizations
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Literatürde oldukça yeni bir konu olan işgören sessizliği, son yıllarda araştırmacıların yoğun bir şekilde dikkatini çekmektedir. Çünkü modern yönetim anlayışında çalışanların fikir, öneri ve düşünceleri; örgütlerin başarı sağlayabilmeleri, ayakta kalabilmeleri, rekabet edebilmeleri, fark yaratabilmeleri ve ortak bir değer oluşturabilmeleri açısından önem arz etmektedir. Bu durum özellikle emek-yoğun bir sektör olan turizmdeki konaklama işletmeleri açısından çok daha fazla kritik olabilmektedir. Literatürde sessizliğe yönelik ilginin fazla olmasına rağmen konunun araştırılması gereken hala birçok yönü mevcuttur. Araştırmacılar özellikle sessizliğin bireyler üzerinde yaratacağı etkinin altını çizmekte, çalışanların stres düzeylerini arttıracağını ve ruh sağlıklarını olumsuz yönde etkileyeceğini belirtmektedirler. Bu çerçevede araştırmanın amacı; işgören sessizliği ilestres ve psikolojik iyi olma (depresyon ve anksiyete) arasındaki ilişkinin saptanıp, analiz edilmesi ve değerlendirilmesi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın temel amacı kapsamında; öncelikle işgören sessizliği, stres ve psikolojik iyi olmayailişkin gerçekleştirilen çalışmalar incelenmiş ve bu konulara ilişkin bilgiler verilmiştir.Konu, Alanya'da faaliyet gösteren beş yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışmakta olan işgörenler üzerinde incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda ise işgören sessizliği ile stres, depresyon ve anksiyete arasında pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Employee silence which is a quite new issue in the literature has been intensively attracted the attention of researchers in the recent years. Because, in comprehension of modern management employees' ideas, suggestions and thoughts are important for organizations to be successful, survive, compete, make a difference and create a common value. This can be much more critical particularly for the hospitality organizations within the tourism sector which is a labor intensive industry. Altough in the litearture there is too much interest for the employee silence, so many aspects of the issue are available to be investigated. The researchers especially underline the impact of silence on individuals and indicate that silence would increase the stress levels and adversely affect the mental health of employees. In this concept the purpose of this study is determined as to identify, analyze and evaluate the relatinship between employee silence and stress and psychological well-being. In this framework; firstly the studies in the liteature about employee silence, stress and psychological well-beinghave been examined and information about these issues have been discussed. The subject has been examined and evaluated on employees who work in the five star hospitality organizations in Alanya. In this study it has been found that there are positive relationships between employee silence and depression, anxiety and stress.