Sosyal pazarlamada tutundurma: Emniyet kemeri kampanyası üzerine bir araştırma
Promotion in social marketing: A study on the safety belt campaign
- Tez No: 363461
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLIHAN YAVUZALP MARANGOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, İşletme, Traffic, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Pazarlama, Emniyet Kemeri Kullanımı, Social Marketing, Seat Belt Usage
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Her gün hızla gelişen ve değişen dünyada toplumsal sorunlar da büyük bir hızla artmaktadır. İnsanların yaşantılarını pek çok yönden bir çıkmaza sokan bu toplumsal sorunların çözümü için; sosyal pazarlama kampanyaları artık vazgeçilmez seçeneklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gerçeklerden yola çıkılarak, bu tezde emniyet kemeri ile ilgili sosyal reklamlarının bireyler üzerindeki etkileri araştırma konusu edilmiş ve sonuçlar irdelenmiştir. Araştırmanın temel amacı; bireylerin sosyal pazarlama çerçevesinde, emniyet kemeri kullanımı ile ilgili tutum ve algılarını anlamaya çalışmak ve bu reklamların bireyler üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada veriler; dört ayrı ilde (Mersin, İstanbul, Bayburt, Hatay) rastgele seçilen 300 kişi ile yapılan anket sonucu toplanmış ve bu veriler SPSS 16.0 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonunda elde edilen bulgulara göre, ankete katılan bireylerin büyük bir çoğunluğunun, emniyet kemeri konulu sosyal reklamlardan haberdar olduğu ve bu reklamlardan etkilendiği görülmüştür. Bununla birlikte emniyet kemeri kullanımı konulu sosyal reklamlardan etkilenme düzeyi; cinsiyete, yaşa, eğitim düzeyine, aktif sürücü olup olmama durumuna, gelir düzeyine ve mesleklerine göre farklılık göstermemektedir. Ancak medeni durum ve çocuk sahibi olma durumuna göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Social problems are increasing exponentially in our rapidly changing and developing world. Social marketing is an essential option for authorities wishing to address the population in order to solve large-scale social problems that are negatively affecting society. In this thesis, we study how social marketing commercials about the seat belt have affected people who have viewed them. The main goal of this research is to understand the individuals' attitudes and perceptions about seat belt usage and how seat belt commercials affect or alter those attitudes and perceptions. We employ a theoretical framework developed from social marketing research in order to further understand our findings. The data was gathered in a survey conducted with a random selection of 300 people in 4 cities, and analyzed by computer program SPSS 16.0. According to our findings, most of the individuals who participated in the survey were aware of the social commercials and were affected by them. In addition to this, the level of response to social commercials about seat belt usage varied by gender, age, education, income level, actively driving versus non-actively driving and profession. However, responses did not vary by marital status or having children.