Gıdık gazetesi inceleme, tahlilî fihrist, seçme metinler
The newspaper of Gıdık analysis, analytical index, selected texts
  1. Tez No: 363464
  2. Yazar: MUHAMMET CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAYET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gıdık Gazetesi, Basın, Mizah, Refi Cevat, Ahmet Rasim, The newspaper of Gıdık, Press, Humor, Refi Cevat, Ahmet Rasim
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 386
Özet
Gıdık gazetesi, 3 Kasım 1910 tarihinde çıkarılmaya başlanan ve 10 Ekim 1912 tarihine kadar yayın hayatını sürdüren, Arap harfli bir Türkçe mizah gazetesidir. Gazetede güncel haberlerin mizahi bir üslupla değerlendirildiği yazıların yanında hikâye, şiir, roman gibi edebi türlere de yer verilmiştir. Refi Cevat ve Ahmet Rasim gibi çok önemli gazetecilerle çalışan Gıdık'ta ayrıca Mahmut Yesari, Server İskit, Cemil Cem, Mehmet Sıtkı gibi çok sayıda önemli yazar ve karikatürist görev almıştır. Bu çalışmada, Gıdık gazetesi, beş ana bölüm halinde incelenmektedir. Birinci bölümde, Osmanlı'da basın hayatı ve mizah üzerine bilgi verildikten sonra, ikinci bölümde Gıdık gazetesi şekil ve içerik itibariyle analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde de yazar fihristi ve tüm yazıların kısa özetlerinin de yer aldığı tür fihristi çıkarılmıştır. Dördüncü bölümde ise gazeteden seçilen bazı metinler, transliterasyon yapılarak Latin harflerine aktarılmıştır. Son bölüm olan sonuç bölümünde de gazetenin özellikleri, önemi ve içeriğiyle ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The newspaper of Gıdık is a Turkish humor newspaper in Arabic letters that had started to issue the date of 3 November 1910 and the publication livedto the date of 10 October 1912. In this newspaper, besides the texts in which current news evaluated in humorous way, literary texts like poem, story and novel had been included. In the newspaper of Gıdık which had worked with the journalists like Refi Cevat and Ahmet Rasim, also had served numerous and important authors and caricaturists like Mahmut Yesari, Server İskit, Cemil Cem, Mehmet Sıtkı. In this article the newspaper of Gıdık is studied in five sections. After given the some information about the press and humor in the Ottoman Empire in the first section; in second section the newspaper of Gıdık has been analyzed as form and content. In the third section an index for the writers has been created. In this section, also an index for the literary types which includes short summaries of all texts in the newspaper has been created. In the fourth section some texts which chosen from the newspaper have been transliterated to the Latin letters. And in the consequence section which is the last section, a general assessment has been done about the characteristic, the significance and the content of the newspaper.