Cihan Aktaş'ın hikâyelerinde kadınların dünyası
Women in Ci̇han Aktaş's short stories
- Tez No: 363463
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: kadın, hikâye, muhafazakârlık, huzursuzluk, modern hayat, women, story, conservativism, uneasiness, modern life
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Cihan Aktaş'ın 1991 yılında yayımladığı ilk hikâye kitabı Üç İhtilal Çocuğu'ndan bu yana yayımlanmış, toplam on hikâye kitabı vardır. Bu kitapların hemen hepsinde kadınların günümüz dünyasındaki meseleleri ele alınmış, hikâye edilmiştir. Hikâye kahramanları, yaşları, medenî halleri, eğitim durumları ve meslekleri bakımından çeşitlilik göstermektedir. Hikâyelerin başkişilerinin neredeyse tamamı kadın kahramanlardır. Cihan Aktaş'ın hikâyelerinde, çeşitli niteliklere sahip kadınların modern hayat dolayısıyla içinde bulundukları meseleler anlatılmaktadır. Kadın kahramanların hemen hepsini birleştiren ortak bir özellik olarak“huzursuzluk”öne çıkmaktadır. Cihan Aktaş'ın hikâye külliyatıyla gerek karakterlere olan bakış açısı gerekse hikâyelerinde söz konusu ettiği meseleler bakımından Türk edebiyatında Müslüman muhafazakar kadın yazarlar içinde bir farklılık yarattığı görülmektedir. Bu çalışmada, Cihan Aktaş'ın yayımlanan on hikâye kitabındaki hikâyeler tematik olarak incelenmiş ve hikâye kahramanlarının içinde bulunduğu huzursuzluk hâlleri ile huzursuzluktan çıkma çabaları ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cihan Aktaş has published ten story books in total since her first story book Üç İhtilal Çocuğu published in 1991. Among almost all of these books, women issues in modern times have been discussed and narrated. The protagonists in her stories have been varied in terms of their ages, marital status, educational background and occupation. Nearly all of the main characters in these stories are women. In Cihan Aktaş's stories, modern life has been one of the most crucial reasons for issues of women that come from different backgrounds. These issues have been problematized in these stories. The common concept that connects these characters is“uneasiness.”It is obvious that Cihan Aktaş makes a great difference among Muslim conservative women writers in Turkish literature in terms of her perspective on the main characters and the problems in her stories. In this thesis, Cihan Aktaş's published stories in ten books have been analyzed thematically. Main characters have been examined in terms of the causes of their uneasiness and how they strugge aganist this uneasiness in modern life.