Gelişmekte olan ülkelerde firmaların sermaye yapılarının analizi: Türkiye ve Brezilya karşılaştırılması
Capital structure analyze of firms of developing countries: Comparison Turkey and Brazil.
- Tez No: 363470
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye yapısı, Panel veri analizi, Türkiye, Brezilya, Capital structure, Panel data Analyze, Turkey, Brazil
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada sermaye yapısı teorileri incelenip gelişmekte olan ülkelerden olan Türkiye ve Brezilya'nın sermaye yapıları ampirik bir uygulama ile karşılaştırılmıştır. Uygulamada, BIST'da işlem görmekte olan 211 adet imalat sektörüne ait firma ile BOVESPA sanayi endeksine ait 79 firmanın verileri kullanılarak panel veri analizi yapılmıştır. Sonuç olarak varlık yapısı, karlılık, büyüklük ve büyüme fırsatları değişkenlerinde Türk ve Brezilya Şirketleri benzer yapıdadır. Likidite ve borç dışı vergi kalkanı konusunda farklılıklar mevcuttur. Ayrıca hem finansal dengeleme teorisi hem de finansman hiyerarşisi teorisini destekleyen sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this case, theories of capital structure have been studied and capital structure of Turkey and Brazil which are developing countries has been compared with an empirical study. Data of 211 firms belongs to manufacturing sector, coted BIST and 79 firms belongs to BOVESPA industry index has been used and analyzed by using panel data. Turkish and Brazilian companies' variables of conclusion, tangibility, profitability, size and growth opportunities have same characteristics but there are difference in liquidity and non-debt tax shield variables. Findings are parallel with both pecking order theory and trade-off theory.