Aristoteles'in metafizik'inin Zeta kitabı
Book Zeta of Aristotle's metaphysics
  1. Tez No: 363477
  2. Yazar: YASİN GURUR SEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN AÇIKGENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Aristoteles, Metafizik, Kategoriler, ousia, varlık, töz, müstakil, madde, biçim, somut bütünlük, gerçeklik, nesne, tek tekler, bu-belirli-şey, tür, cins, tümeller, Aristotle, Metaphysics, Categories, ousia, substance, essence, particulars, separate, actuality, form, matter, concrete whole, this, universals, species, genus
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1014
Özet
Batı uygarlığı tarihinin belki de en önemli düşünürü olan Aristoteles'in kuşkusuz en önemli eseri olan Metafizik'in gövdesini teşkil eden üçlemenin (Zeta, Ēta ve Theta) ilki olan Zeta kitabının yalın bir biçimde çözümlenmesinin amaçlandığı işbu tez çalışmasında Aristoteles'in Zeta'da ousianın mahiyeti hakkında yürüttüğü tartışmanın düşünüldüğü kadar çetrefil olmadığı, buradaki analizden çıkacak sonucun Aristoteles'in Kategoriler'de yalın bir biçimde ortaya koyduklarıyla hiç de çelişmediği gösterilmeye çalışılmıştır. Buna göre, tıpkı Kategoriler'de olduğu gibi, Zeta'da da Aristoteles'in (i) asıl ya da birincil (prôtê) ousiaların madde (hyle) ve biçimin (eidos) müstakil (khôriston) somut bütünlüğü (synolon) olan gerçeklik ya da tamamlanma halindeki (entelekheia) 'nesne'ler (to ti esti) olan tek tekler (kath' hekasta), diğer bir deyişle 'bu-belirli-şey'ler (tode ti) olduğunu, (ii) tür (eidos) ya da cins (genos) gibi 'tümel'lerin (katholou) ise ancak ikincil bir anlamda ousia olabileceklerini söylediği gösterilmeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Aristotle is probably the most important thinker of Western civilization, and his Metaphysics —for sure— is his most important work , and the 'ousia trilogy' (boks Zeta, Ēta and Theta) is widely accapted as the core of Metaphysics. The first book of the ousia trilogy, namely Zeta, is known as a problematic introductory lecture on ousia that is inconsistent with Aristotle's simple summary on the case in his Categories. This humble work of master's thesis, in which the clarification of the analyses on ousia in Zeta is aimed, demonstrates the compatibility of Aristotle's notion of ousia in Zeta with the one in Categories. That is, as he does in Categories, Aristotle in Zeta claims that the primary (prôtê) ousia are the particulars (kath' hekasta) which exist separately (khôriston) and actually (entelekheia) as a concrete whole (synolon) of matter (hyle) and form (eidos), in other words as a this (tode ti), and that the universals —especially species (eidos) and genus (genos)— may be accepted as ousia only in a secondary sense.