Sinema filmlerinde ürün yerleştirme uygulamalarının etkinliğinin film türlerine göre karşılaştırılması
Comparison of efficiency of product placament in movies by film genres
  1. Tez No: 363478
  2. Yazar: GÜVENÇ ATSÜREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KIRCOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün Yerleştirme, Marka Yerleştirme, Product Placement, Brand Placement
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Ürün yerleştirme, geleneksel reklamcılığın yükselen maliyetler, azalan etki gücü gibi nedenlerle etkinliğinin düşüş gösterdiği bir durumda, pazarlamacıların hedef kitlelerine ulaşmak için kullandıkları yeni ve değerli bir alternetif olarak öne çıkmaktadır. Başarıyla gerçekleştirilmiş bir ürün yerleştirme uygulamasının, marka bilinirliği, marka imajının yükseltilmesi ve satış rakamları konularında olumlu etki yapacağı bilinmektedir. Bu şartlar altında ürün yerleştirmenin, yakın gelecekte daha da önem kazanacağı öngörülmektedir. Bu nedenle, işletmelere bu denli olumlu katkı sağlayacak bu uygulamaların, nasıl daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebileceği konusu önem kazanmaktadır. Çünkü, geleneksel reklama kıyasla ürün yerleştirme, yoğun rekabet ortamında daha az maliyetle, hedef kitlelerine daha etkili bir biçimde ulaşma olanağı sunmaktadır. Bu tez çalışmasında, ürün yerleştirme kavramı hakkında detaylı bilgiler verilip, sonrasında 50 kişilik bir katılımcı grubuna deneysel bir çalışma uygulanmıştır. Bu çalışmada marka hatırlanabilirliği baz alınarak, komedi ve aksiyon-macera filmlerindeki ürün yerleştirme uygulamalarının etkinliği karşılaştırılmıştır. Çalışma, bu özelliğiyle bilimsel araştırmalara yapacağı katkının yanında, işletmelere daha etkili ürün yerleştirme uygulamalarının hangi şartlar altında gerçekleştirilebileceği konusunda önemli ipuçları vermektedir.
Özet (Çeviri)
Product placement stands out as a new and valuable alternative as the efficieny of traditional advertising reduces due to such reasons as increased costs, diminishing impact power. It is known that a succesful product placement implementation has positive effects on brand awareness, product image and sales figures. Under these circumstances, it is foreseen that, product placement will get even more important in near future. Therefore, it has come into question how to conduct these implementations that corporations gain advantages from, in a more effective way. When compared to traditional advertising, product placement offers an option that leads corporations to reach their target market more effectively with a relatively lower budget in such a competitive world. In this thesis study, detailed information about product placement concept is given initially, afterwards a survey study on the subject is conducted among 50 people of participants. In this survey which is based on brand recall, efficiency of product placement implementations in comedy and action-adventure movies are compared. In addition to its contribution to scientific studies, this thesis gives hints to corporations about the circumstances under which the more effective product placements can be conducted.