Post-yapısalcı argümanlar ekseninde sanatta boşluk okumaları: Söylemin metni, metnin söylemi
In terms of post-structuralist arguments blank readings in the art: The text of expression and the expression of text
  1. Tez No: 363481
  2. Yazar: DİLEK ÇULHA
  3. Danışmanlar: PROF. RİFAT ŞAHİNER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Post-yapısalcı Felsefe, Yapısalcı Dilbilim, Söylem, Metin, Yazı, Jacques Derrida, Kavramsal Sanat, Michel Foucault, Müellif/Yazar/Sanatçı, Post-structuralist Thought, StructuralistLinguistics, Expression, Text, Writing, Jacques Derrida, Conceptual Art, Michel Foucault, /Author/Artist/Writer
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan ve o günden bu yana neredeyse tüm karşıt sanat hareketlerinin irdelediği sanatın ne'liğini, dil sanat ilişkisini, 'yazı'nın sanat nesnesi olarak kullanımını ve müellif sorgusunu, post-yapısalcı argümanlar doğrultusunda çözümlemeyi amaçlamaktadır. Post-yapısalcılık dendiğinde yapılan ilk tanım, yapısalcılığın yeniden okunmasıdır. Bu nedenle çalışma kapsamında, postyapısalcı argümanların işaret ettiği, yapısalcı dilbilim, psikanaliz ve felsefenin incelediği, 'yapı', 'merkezi özne', 'mevcudiyet' gibi kavramların işleyiş biçimleri incelenmiştir. Böylece sözgelimi, Jacques Derrida'nın yapısöküm açılımlarıyla bu kavramları nasıl irdelediğinin bilgisine ulaşılarak, sanatta geleneksel otorite'nin belirlediği 'mevcudiyet' tanımlarının yarattığı hiyerarşiyi, söküme uğratmasını sağlayan 'différance' kavramı üzerinden meseleye yaklaşılabilmiştir. Tez sürecinde ortaya konulan işler, post-yapısalcı yaklaşımlardaki metin-söylem, diliktidar, müellif-anlam vb. sorunsallara dayandırılarak çözümlenmiştir. Bu kapsamda yapısalcılıktan post-yapısalcılığa uzanan düşünsel arka plan üzerinden hareket eden bu metinde Freud, Lacan, Wittgenstein, Ricoeur, Foucault, Deleuze&Guattari, Derrida ve Barthes gibi önemli düşünürlerin yaklaşımlarına başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Toward post-structuralist arguments this study aims to analyze what the art is, language-art relations, the usage of 'writing' as an art object, and an author question, which appeared at the beginning of the twentieth century, and has been studied by almost all opposite art movements from that day to this. When said poststructuralism the first definition is a rereading of structuralism. Therefore within the scope of this study structuralist linguistics and psychoanalysis -which are indicating by post-structuralist arguments-, and by philosophy examined functioning schemes of some concepts like 'structure', 'central subject', and 'existence' have been analyzed. In this way, for instance, through the 'différance' concept can be approached to the question–this concept provided removing a hierarchy was created by the 'existence' definitions have been determined from the traditional authority in the art–, by reaching information about how Jacques Derrida examined these concepts with structure-removing initiatives. Along this thesis study presented works have been analyzed by basing upon some problematic issues like text-expression, language-power, author-meaning etc. which founds in the post-structuralist approaches. In this context, moving on an intellectual background -from structuralism to post-structuralism- in this text have been referred to some important philosopher's approaches, such as Freud, Lacan, Wittgenstein, Ricoeur, Foucault, Deleuze&Guattari, and Derrida and Barthes.