Okul öncesi çağı çocuklarında liderlik eğitimi
Okul öncesi çaği çocuklarinda liderlik eğitimi
- Tez No: 363480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BASRİ GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Okul Öncesi, Liderlik Eğitimi, Leadership, Preschool, Leadership Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, okul öncesi eğitim alan öğrencilerin liderlik becerilerini geliştirebilmek için bir program geliştirmeyi ve 'Geleceğin Liderleri' adı verilen bu programın etkililiğinin sınanmasını amaçlamıştır. 'Geleceğin Liderleri' eğitim programı öğrencileri 5 temel boyut üzerinde yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu boyutlar; Temel liderlik kavramları, Kendini ve başkalarını tanıma, Grup çalışması ve işbirliği, İletişim ve Problem çözmedir.Program 5 hafta boyunca, her gün yaklaşık yarım saat süre ile araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Çalışmadan deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışma grubunu 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Fatih Akşemsettin İlkokulu'nda okul öncesi eğitim alan 12'si deney, 12'si kontrol toplam 24 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında öğrencilerin liderlik becerilerini belirlemek amacıyla veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilmiş Liderlik Gözlem Formu kullanılmıştır. Toplanan verilere uygun istatistikî analiz teknikleri uygulanarak araştırma sonuçları elde edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, liderlik becerilerini geliştirmeye yönelik hazırlanan“Geleceğin Liderleri”programının, okul öncesi eğitim alan öğrencilerin temel liderlik kavramları, kendini ve başkalarını tanıma, grup çalışması ve işbirliği, iletişim ve problem çözme boyutlarında liderlik becerilerinin gelişimini desteklediği, bununla birlikte öğrencilerin liderlik becerilerinde cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to design a program in order to develop leadership skills and to test the program which is“Leaders Of The Future”program. The program for leadership education has five basic dimensions to educate students. These dimensions are; basic leadership notions, recognition of self and others, working in groups and cooperation, communication and problem solving. Program was implemented by researcher during 5 weeks, for about half an hour everyday. The study is in experimental method. The sample of the study consist of 24 preschool (12 students in sample and 12 in control group) students in Akşemsettin Elementery School in 2012-2013 academic year. A scale for identifying leadership skills (Leadership Observation Form) is developed by the researcher to determine leadership skills of the students and it is used to collect data for study. The data obtained from the study is analyzed with proper statistical analyses. According to the findings of this research, program of ''Leaders of the Futures'' which is prepared for improving leadership skills supports improving leadership skills in parts of basic leadership notions, recognizing self and others, working in groups and collaboration, communication and problem solving; at the same time, pupils' leadership skills are not different from each other in gender.