Karar verme davranışları ve tükenmişliğin çalışanların yaşam kalitesine etkisi
The effect of decision making behaviours and burnout on employees' life quality
  1. Tez No: 363488
  2. Yazar: MUSTAFA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. FEDAİ ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Karar Verme Davranışları, Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi, Exhaustion, Burnout, Decision Making behavior, Life Quality for Employees
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma, karar verme davranışları ve tükenmişliğin, çalışanlarının yaşam kalitesi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Muğla'nın Bodrum ilçesinde Bodrum otelciler derneği üyesi 3, 4 ve 5 yıldızlı 9 otelin çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmaya 77 kadın ve 195 erkek olmak üzere toplam 272 çalışan katılmıştır. Veri toplama metodu olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmış, araştırmada tükenmişlik faktörünün olmasından dolayı, çalışanların yaşam kalitesi alt boyutu olan tükenmişlik alt boyutu analize dahil edilmemiştir. Araştırmada karar verme davranışları ile çalışanların yaşam kalitesi ile ilgili elde edilen sonuçlarla ilgili olarak, karar verme davranışları alt boyutları olan sezgisel, bağımlı ve rasyonel karar verme davranışları ile yaşam kalitesi alt boyutu olan mesleki tatmin arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu ve mesleki tatmin boyutunu etkiledikleri bulunmuştur. Çekingen karar verme ve ani karar verme davranışları ile yaşam kalitesinin diğer alt boyutu olan eşduyum yorgunluğu arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu ve eşduyum yorgunluğunu etkiledikleri bulunmuştur. Tükenmişlik ve çalışanların yaşam kalitesi ile ilgili elde edilen sonuçlarda ise, çalışanların yaşam kalitesi alt boyutu olan mesleki tatmin ile tükenmişlik alt boyutu olan duygusal tükenme arasında negatif yönlü, kişisel başarı hissi ile arasında ise pozitif yönlü, anlamlı bir ilişki olduğu ve her iki boyutunda mesleki tatmin boyutunu etkilediği görülmüştür. Yaşam kalitesi alt boyutu olan eşduyum yorgunluğu ile duyarsızlaşma arasında pozitif yönlü, kişisel başarı hissi ile arasında ise negatif yönlü bir ilişki olduğu görülmüş ve her iki boyutun da eşduyum yorgunluğu üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research has been made to examine the effects of decision-making behaviors and burnout on employees' life quality. Employees of nine 3, 4 and 5 star hotels that are members of Bodrum Hoteliers Association in Bodrum district of Mugla constitute the research sample. 272 employees, 77 female and 195 male, participated in the research. Survey method was used for data collection. Correlation and regression analysis were used in data analysis. Due to burnout factor in the research, the sub-dimension of exhaustion which is the sub-dimension of life quality of employees was not included in the analysis. In this research, related to the results of decision-making behaviors and life quality of employees; it is determined that there is a positive significant relation between the sub-dimensions of decision-making behaviors; intuitive, dependent and rational decision-making behaviors and sub-dimension of life quality; compassion satisfaction and it affects the sub-dimension of compassion satisfaction. It is found out that there is a positive significant relation between avoidant decision-making and spontaneous decision-making styles and the other sub-dimension of life quality; compassion fatigue, and it affects the compassion fatigue. Related to the results of burnout and life quality of employees; there is a negative relation between compassion satisfaction that is the sub-dimension of life quality of employees and emotional exhaustion that is sub-dimension of burnout and a positive significant relation between personal accomplishment, and it is seen that both sub-dimensions affect the compassion satisfaction sub-dimension. It is seen that there is a positive relation between compassion fatigue that is sub-dimension of life quality of employees and depersonalization and a negative relation between personal accomplishment and both sub-dimensions affect the compassion fatigue.