Öğrencilerin bölüm tercihlerinin belirleyicileri ve sonuçlarına yönelik teorik bir modelin incelenmesi: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi öğrencileri üzerine bir uygulama
The examination of a theoretical model which centred to the students major choices' determiners and results: An application on Osmani̇ye Korkut Ata University's students
- Tez No: 363487
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKAR, DOÇ. DR. BÜLENT ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğrenciler, Üniversiteler, Bölüm Tercihi, Bölüm Memnuniyeti, Students, Universities, Major Choice, Major Satisfaction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin bölüm tercihlerinde etkili olan faktörler ve bu faktörlerin bölüm memnuniyeti üzerindeki etkisi araştırılmak istenmiştir. Bu amaçla, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler ile Mühendislik Fakültelerindeki 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri araştırmaya dahil edilmiş, bu bölümlerde okuyan 433 öğrenciden elde edilen bilgilerden yararlanılarak analiz gerçekleştirilmiştir. Tezde bölüm tercihlerini etkileyen faktörler ve bölüm memnuniyeti,“Korelasyon, Varyans Analizi ve Bağımsız örneklem t testi”ile incelenmiştir. Yapılan analizler öğrencilerin bölüm tercihlerinde“kişilik yapısı”, "kişisel, ailevi ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin kişilik yapılarına uygun, ailelerinin de desteğini alarak tercih edecekleri üniversite ve bölümü belirlediklerinde öğrenim görülen bölümden memnuniyetlerinin yükseldiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the factors affecting students' section preferences have been asked to investigate the impact on satisfaction. To this purpose, Osmaniye Korkut Ata University of Arts and Sciences, Economics and Administrative Sciences and the Faculty of Engineering in the 2nd, 3rd and 4th grade students in the study were included, the analysis was performed by utilizing information obtained from the 433 students in this faculty. In this thesis, the factors affecting students' section preferences and satisfaction examines solved with“Correlation, Variance Analysis and Independent sample t tests”. The analysis shows to be influence in the preferences section of the students' personality structure, personal, family and environmental factors. When the student would prefer the university and department according to students' personality structure, with the support of their families, their section satisfaction has increased.