Turkey and European Union: A Study of convergence in prices and exchange rates
Türkiye ve Avrupa Birliği: Fiyatlar ve döviz kurlarındaki yakınsama üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 36352
  2. Yazar: NİLGÜN ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYSIT TANSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yakınsama, Ekonomik Yakınsama, Durağan Seriler, Durağan Olmayan Seriler, Birim Kökler, Mevsimsel Birim Kökler, Birlikte Bütünleşme, Convergence, Economic Convergence, Stationary Series, Non-stationary Series, Unit Roots, Seasonal Unit Roots, Co-Integration. Science Code. 221.01.01
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
öz TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİ?İ: FİYATLAR VE DÖVİZ KURLARINDAKİ YAKINSAMA ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ÇOBANO?LÜ, Nilgün Ekonomi 'de 7. L. Danışman: Doç.Dr.Aysıt TANSEL Haziran, 1994, 131 Sayfa Bu tezin amacı Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkeleri arasındaki ekonomik yakınlaşmanın varlığını fiyatlar ve döviz kurları açısından, 1970-1990 yılları arasındaki dönemde, üçer aylık zaman serisi kullanarak: araştırmaktır. Ekonomik yakınsamayı araştırmak için ilk olarak fiyat ve döviz kurları serilerinin durağanlık özellikleri Türkiye ve diğer bazı Avrupa Birliği Ülkeleri için birim kök ve mevsimsel birim kök testleri yapılarak incelenmiş tir. Daha sonra, Johansen'in birlikte-bütünleşme (co-integration) yöntemi, seriler arasındaki birlik te-bütünleşme vektörlerinin saptanması için kulla nılmıştır. Sonuç olarak tam ekonomik yakınsamadan bahsedemesek bile, ekonomik yakınsamanın özellikle 1980-1990 dönemi için varolduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKEY AND EUROPEAN UNION: A STUDY OF CONVERGENCE IN PRICES AND EXCHANGE RATES ÇOBANOGLU, Nİlgün M.S. in Economics Supervisor: Doç.Dr.Aysıt TANSEL June, 1994,131 Pages This thesis investigates the economic convergence of the Turkish economy to the economies of the European Union Countries in terms of prices and exchange rates during the period 1970 to 1990 using quarterly data. To examine economic convergence, first the stationarity properties of the price and exchange rate series for Turkey and for several European Union Countries are examined by using unit root and seasonal unit root tests. Then Johansen's cointegration technique is used to determine the number of cointegrating vectors among the series. The results indicate that, although there is not a full convergence, we can talk about the existence convergence between Turkey and the EU, especially in the period 1980 to 1990.