Agricultural multi-country multi-commodity trade models
Çok ülkeli, çok mallı tarım ticaret modelleri
  1. Tez No: 36353
  2. Yazar: SELİM ÇAĞATAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK KASNAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kısmi Denge Tarım Ticaret Modeli, Dinamik ve Statik Modeller, Eğilim Faktörü, Üretici ve Tüketici Sübvansiyonu Eşdeğeri, Fiyat İletim Esnekliği, Nominal Koruma Oranı, Partial Equilibrium Agricultural Trade Model, Dynamic and Static Models, Trend Factors, Producer and Consumer Subsidy Equivalents, Price Transmission Elasticity, Nominal Protection Rate
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
öz ÇOK ÜLKELÎ, ÇOK MALLI TARIM TİCARET MODELLERİ ÇA?ATAY, Selim Yüksek Lisans Tezi, Ekonomi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk KASNAKO?LU Haziran, 1994, 132 sayfa. Bu tezde, politika analizi için kullanılan, çok ülkeli, çok mallı, kısmi denge tarım ticaret modelleri genel karakteristikleri ve politika modelleme yöntemleri itibarı ile karşılaştırılmıştır. Bu amaçla ilk aşamada, modeller zaman boyutlarına göre gruplandırılmış ve yapısal özellikleri, simule edilen politika senaryoları ve kapsamlarına göre mukayese edilmişlerdir. ikinci aşamada, modeller arz ve talep denklemlerinin mal kapsamına göre gruplandırılmıştır. Modellerin kullandığı farklı politika modelleme yöntemlerinin görülebilmesi amacıyla, doğrusal olmayan fonksiyonlar logaritmik doğrusal hale getirilmiş ve indirgenmiş duruma çevrilmiştir. Son olarak, politika değişken ve parametrelerinin denklemlere nasıl entegre edildiği analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AGRICULTURAL MULT I -COUNTRY, MULT I -COMMODITY TRADE MODELS ÇA?ATAY, Selim M.S. in Economics Supervisor: Prof. Dr. Haluk KASNAKO?LU June, 1994, 132 pages. In this study, the partial equilibrium agricultural multi- country, multi-commodity trade models, which are used for policy analysis, are compared with their general characteristics and policy quantification methods. For this purpose, at the first stage, the models are grouped according to their temporal properties, and their structural characteristics, simulated policy scenarios and their coverages are compared. At the second stage, the models are grouped with respect to the commodity coverages of their supply and demand equations. To compare the different policy quantification methods used, the non-linear functions are linearized and transformed into their reduced forms. Finally, the integration of the policy variables and parameters into the equations are analyzed.