Küresel tarım ticareti: Türkiye için bir hesaplanabilir genel denge analizi
Global agricultural trade: a computable general equilibrium analysis for Turkey
- Tez No: 208528
- Danışmanlar: PROF.DR. TEMEL ERGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tarım Ticareti, Serbestlesme, Dünya Ticaret Örgütü, Hesaplanabilir Genel Denge Analizi, Türkiye, Agricultural Trade, Liberalization, World Trade Organization, Computable General Equilibrium Analysis, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu çalısma, çok yanlı bir ticaret serbestlesmesi girisimi olan Dünya Ticaret Örgütü Tarım Anlasması'nın hükümleri gereği, anlasmaya taraf ülkelerin, ticaretin önündeki engelleri belli kurallar doğrultusunda azaltmaları sonucunda olusması beklenen yeni durumu ve bu yeni durumun Türkiye üzerindeki kısa dönemli etkilerinin bir genel denge analizi çerçevesinde incelendiği bir çalısmadır. Bu amaç için kurulan TRCGE Modeli; tek ülkeli, çok sektörlü, statik bir hesaplanabilir genel denge çerçevesinde kurgulanmıstır. Model; dördü tarımsal, üçü tarım dısı olmak üzere toplam yedi üretici sektör, üç üretim faktörü, bir hanehalkı, devlet ve firmalar ile bir dıs dünya arasındaki üretim, bölüsüm, tüketim, tasarruf, yatırım ve dıs ticaret iliskilerini esanlı denklemler sistemi ile tanımlanmaktadır. DTÖ Tarım Anlasması, pazara erisim, ihracat destekleri ve yurtiçi destekler ile ilgili hükümler içermektedir. ?Gelismekte Olan Ülkeler? kapsamında değerlendirilen Türkiye, gümrük tarifelerinde %24 indirime gitmeyi, ihracat desteklerinde ise 44 ürün/ürün grubunda bütçe ve miktar azaltma taahhütleri yaparak ihracat desteği verme yükümlülüğü altına girmistir. Toplam tarımsal üretim değerinin %10'una karsılık gelen asgari destek oranını asmadığından, yurtiçi desteklerde bir azaltmaya gitmemistir. Türkiye'nin yapmayı taahhüt ettiği bu politika değisiklikleri, modele, bir bütün olarak veya tek tek eklenmistir. DTÖ Tarım Anlasması taahhütlerinin yerine getirilmesi sonucu olusacağı öngörülen dünya tarımsal ürün fiyatları, konu ile ilgili yazından alınmıs ve modele dıssal olarak eklenmistir. Çalısmada sektörel temelde ayrıstırılmıs belirli bir dünya tarımsal ürün fiyatları öngörümlemesi almak yerine, en düsük dünya fiyatları öngörümlemesi ile en yüksek dünya fiyatları öngörümlemesinin her ikisi birden, sırasıyla, modele eklenmistir. Modelin politika deneyleri, Anlasma hükümleri doğrultusunda Türkiye'nin ulusal yükümlülükleri esas alınarak ve dünya tarımsal ürün fiyatlarındaki en düsük ve en yüksek öngörümleme değerleriyle, hem toplam hem de kısmi etkiler bakımından altı farklı senaryo altında kurgulanmıstır. Bu politika deneyleri sonucunda üretim, bölüsüm, tüketim, tasarruf, yatırım ve dıs ticarete iliskin olarak ulasılan sektörel düzeydeki bazı temel bulgular, ayrıntılı olarak tablolar halinde verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The World Trade Organization (WTO) Agricultural Agreement is aiming at the liberalization of the trade of agricultural products. According to the rules of the Agreement, member states are in the commitment of reducing the trade barriers. This, of course, will have some impacts on the economies of all the member countries including Turkey. The main subject of this thesis is therefore to examine the short run impacts of the commitments imposed by the Agreement on the Turkish economy in a general equilibrium model framework. The TRCGE model formed for this purpose is single country, multi sectoral, static, computable general equilibrium models. The model determines through a simultaneous equations system, the production, distribution, saving, investment and foreign trade relations among seven producer sectors; four of agricultural and three non-agricultural, and three factors of productions, one household, a government, firms and the rest of the world. WTO Agricultural Agreement contains the rules on market access, export subsidies and domestic subsidies. Turkey, as a developing country, accepted a reduction of 24 % in tariffs and, adopted budget and quantity reductions in 44 commodities or commodity groups in connection with export subsidies. Turkey didn?t make any reduction in domestic subsidies due to the fact that they are not in excess of minimum support rate, which corresponds 10 % of the total value of agricultural product. With regard the fulfillment of the commitments of WTO Agricultural Agreement, estimated world agricultural prices have been taken from the related literature and added to the model exogenously. In the thesis, instead of taking an estimation of world agricultural prices by sectoral basis, an estimation of minimum and maximum world prices has been taken and added to the model. The policy implications of the model, in relation to Turkey?s commitments imposed by the Agreement, have been examined according to six different scenario considering total or partial effects with the assumptions of minimum and maximum world price estimations. The main findings concerning production, distribution, consumption, saving, investments by sectors and foreign trade have been presented in tables.