Bandırma ilçesine bağlı Orhaniye köyünde yaşayan Kırım Tatarlarının ağzı
The accent of the Crimean Tatars living Orhaniye village
- Tez No: 363756
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırım, göç, Oğuz grubu dilleri, Kırım Tatarcası, dil özellikleri, Crimean, migration, Oguz language, Crimean Tatar language, language features
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tezde Orhaniye köyünde konuşulan Kırım Tatar ağzı incelenmiştir. Kaynak kişilerle yapılan mülakatlar görüntü ve ses kaydına alınmıştır. Bu kayıtlar yazıya geçirilerek metinler kısmı oluşturulmuştur. Orhaniye köyünde konuşulan Kırım Tatar ağzının ses ve şekil özellikleri, günümüz Türkçesi ve Eski Türkçe ile mukayese edilerek incelenmiştir. Tez inceleme, metinler ve sözlük olmak üzere üç bölümden oluşmuştur. Sözlükte madde başlarının karşılığında verilen anlamlar, derlenen metinlerde kullanılan anlamlardır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the accent of the Cremean Tatars who live in Orhaniye village is analysed. The interviews which were made by the people are recorded visually and auditory. By writing out these records the textis typed. The charecteristics of the tone and the figure of the Crimean Tatars living in Orhaniye village is analysed through comparining with both the ancient Turkish and the present Turkish. The thesis consists of three parts; they are phonetics and morphology, texts and the dictionary. The definitions in the dictionary are the meaning of the words in the composed text.