Kararlara katılma ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir uygulama
Relationship between organizational commitment and participation to decision making process: A case study
  1. Tez No: 363807
  2. Yazar: ÖZHAN TOZLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZİRE DERYA ERGUN ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kararlara Katılma, Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Devam Bağlılığı, Normatif Bağlılık, Participating In Decision Making Process, Organizational Commitment, Emotional Commitment, Commitment to Continue, Normative Commitment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmada, geçmişte yönetime katılma kavramı içerisinde kendine hak ettiği yeri bulamamış olan ancak günümüz modern örgüt yapıları içerisinde önem kazanmaya başlayan kararlara katılma kavramı ile örgüt yönetimlerinde her zaman popülerliğini korumuş olan örgütsel bağlılık konusu araştırılmıştır. Kararlara katılma kavramının örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla bir uygulama yapılmıştır. Çalışmada, kararlara katılmanın alt boyutları ile örgütsel bağlılığın alt boyutları arasındaki ilişkisi de incelenmiştir. Ayrıca bu boyutların demografik değişkenlerle arasında fark olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini Fethiye'de eğitim öğretim yapan 14 ilköğretim okulunun 353 öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS istatistik paket programında analiz edilmiştir. Veriler frekans analizleri, güvenilirlilik testi, T-testi, ANOVA testi, korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucuna göre kararlara katılan işgörenlerin örgütsel bağlılık düzeyi artmaktadır.
Özet (Çeviri)
At that study, participating to decision making process, which is widely used at organization structures nowadays despite it was not so popular previously, and organization commitment, which has been an important topic for organizations for a long time, are examined. An application is held in order to understand effects of participation in decision making process on organization commitment. Moreover, relationships between sub-dimensions of participation and organization commitment are also studied. Adding to that, it is also examined whether demographic properties show different results or not. Participations of the study are 305 teachers from 14 primary schools in Fethiye. As an experimental tool surveys are used for data collection. The data obtained through research are analyzed via SPSS tool and the data is evaluated by frequency analysis, reliability test, T-test, ANOVA test, correlation and regression analysis. According to results of the study, it is seen that participants taking part in decision making process have higher degrees of organizational commitment.