Tüketicilerin küresel marka algısı ve satın alma niyeti üzerindeki etkisi
Global brand perception of consumers and their impact on purchasing decisions
  1. Tez No: 363808
  2. Yazar: CEVAT SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Marka, Küresel Marka, Satın Alma Niyeti, Globalization, Brand, Global Brand, Purchase Intention
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Tüketiciler, günümüzde işletmelerin pazarlama faaliyetlerine yön veren en önemli aktördür. Tüketicilerin beklentilerinin karşılanması bu nedenle önemlidir. Tüketicilerin tüketim davranışlarının analiz edilmesi ve bu davranışları etkileyen faktörlerin neler olduğu ayrıntılı olarak tespit edilmelidir. Küreselleşme ile değişmeye başlayan tüketim alışkanlıkları bunu zorunlu hale getirmiştir. Özellikle küresel markalar farklı ülkelerdeki tüketim alışkanlıklarını iyi tespit etmeli ve doğru bir pazarlama stratejisi geliştirmelidir. Bunun sağlanabilmesi için tüketicilerin satın alma karar sürecinde etkili olabilecek unsurların tespit edilmesi anahtar rol oynamaktadır. Gerçekleştirilen bu araştırma ile tüketicilerin küresel marka satın alma niyeti üzerinde küreselleşme, küresel tüketici odaklılık, kimlik, küresel marka tutumu, algılanan küresel marka değeri ve markanın küresellik algısı faktörlerinin etkisi ölçümlenmeye çalışılmıştır. Uygulama Dumlupınar Üniversitesinde görev yapmakta olan öğretim üyesi ve öğretim elemanları üzerinde yapılmıştır. Araştırmada her bir değişkenin kendi içinde birbiriyle ilişkisine bakılmıştır. İlk olarak, küreselleşmenin, küresel tüketici odaklılığın ve kimliğin küresel marka tutumunu, algılanan küresel marka değerini ve markanın küresellik algısını nasıl ve ne yönde etkilediği analiz edilmiştir. Daha sonra, küresel marka tutumu, algılanan küresel marka değeri ve markanın küresellik algısının küresel marka satın alma niyetini ne ölçüde etkilediği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Consumers are the most important actors that dominate the marketing activities of business today. Therefore, it is very important to meet the expectations of consumers. The consumption behaviours of the consumers should be analysed and the factors that influence these behaviours should be determined in detail. This is a necessity brought forward by the consumption habits that change due to the effects of globalisation. In this sense, especially global brands should determine the consumption habits in different countries and develop appropriate marketing strategies. In order to achieve this, it is imperative to identify the factors that might influence the purchase decision process of consumers. In this study we have investigated the impact of globalisation, global consumer orientation, identity, global brand attitudes, perceived global brand value and the brand's perception of globalisation on consumers' decisions to purchase global brands. The survey was conducted among the academic staff at Dumlupınar University, Kütahya, Turkey In this research each variable was assessed in view of its relationship with other variables. Initially the impact of globalisation, global consumer orientation, and identity on global brand attitudes, perceived global brand value and the brand's perception of globalisation were analysed. Then, the impact of global brand attitudes, perceived global brand value and the brand's perception of globalisation on global brand purchase intentions were investigated.