Örgütsel değişim ve öğrenen örgütler arasındaki ilişkinin ölçülmesine yönelik bir otel işletmesinde araştırma
The survey about hotel management aimed at measurement of relation between organizational change and learning organization
- Tez No: 363809
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rekabet, Değişim, Öğrenme, Öğrenen organizasyon, Competition, Change, Learning, Learning organization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Küreselleşme sürecinde yaşanan çok yönlü rekabet ortamında, organizasyonların ayakta kalabilmeleri ve rekabet edebilmeleri çok güçleşmiştir. Bu şartlar altında organizasyonların başarı elde edip sürdürebilmeleri örgütsel düzeyde bir değişimle ve değişime uyum sağlayabilme kabiliyetleriyle mümkün olacaktır. Çünkü organizasyonlar açık sistemlerdir ve çevreleriyle sürekli bir iletişim halindedirler. Çevre bazı fırsat ve tehditler barındırır. Bu fırsatlardan zamanında yararlanıp tehdit ve tehlikelerden de zamanında korunabilmek gerekmektedir. Günümüzde yaşanan değişim geçmişte yaşanan değişimden hızlıdır ve örgüt yapılarını değiştirmeye zorlamaktadır. Her şeyin çok hızlı değiştiği günümüzde değişimlere ayak uyduramayan organizasyonlar, çok kısa bir süre sonra küçülme ya da dağılma durumuyla karşı karşıya kalacaklardır. Bu nedenle organizasyonlar varlıklarını sürdürebilmek için, değişen şartlara uyum sağlamak zorundadırlar. Ve değişim ortamına uyum sağlayabilecek yeni yapılanmalara yönelmektedirler. Öğrenen organizasyon yaklaşımı da, organizasyonlara bu konuda yardımcı olabilmek için geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Öğrenen organizasyon, öğrenerek kendini yenileyen organizasyondur. Bu organizasyonlar öğrenerek değişir ve değişmek için öğrenirler. Öğrenen organizasyonlar çevrelerine karşı açıktırlar ve çevredeki gelişimleri izleyerek öğrenmeyi sürekli kılarlar. Çünkü değişen şartlara uyum sağlamanın en etkili yolu sürekli öğrenmeden geçer. Öğrenerek kendini yenileyen, değişimlere daha çabuk uyum gösterebilen öğrenen organizasyonlar, amaçlarına daha çabuk ulaşmakta ve değişiklikleri daha çabuk hayata geçirebilmektedirler.
Özet (Çeviri)
Organizations grow difficult to surviving and competing when competition environment globalization. Therefore, if organizations to be successful and maintenance, they must to organizational change and orrentating. It is imposibble to be indeffent change by organizations. Because they are open system and comminication with their environments. There are some opportunities and threating. Do take advantage of opportunities and protect oneself threatening on time. Everything is rapid change nowadays beslides changes. In the past, so organizational structure have to change. If organizations can't adapted changes of today, they will be dawnsizing or breaking down in a short span of time. For this reason. If organizations want to survive, they have to adepted changes, so they should profer news structures. Learning organizations approach is improved for help to the organizations. Learning organizations adapts oneself to themselves. They learn something for chance. When they learn something. They change themselves . Learning Organizations are in communication with their environmental modification and. It perpetuates learning. Because, adaptation to changing condititions is possible with continuaus learning. Learning self- renewal can adapt quickly to change that learning organization are successful and make actual to changes.