Osmanlı İmparatorluğu'nda eyalet yönetimi ve Anadolu eyalet valileri (1789-1833)
The principality management in the Ottoman Empire and contemporary Anatolian provolars (1789-1833)
- Tez No: 363810
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Anadolu, Beylerbeyliği/Eyalet, Vali, Sancak/Liva, Sancak Beyi, Tevcih, Azil, Ottoman, Anatolia, Beglerbeglics/ Eyalet (also pashalic /beglerbeglics), Provolar, Sanjak/ Flag, Sanjak Begi, Grant, Dismissal
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Osmanlı Devlet Teşkilatı içinde yer alan Eyalet sistemi hakkında pek çok değerli tarihçilerimiz tarafından belli dönemleri içine alan önemli çalışmalar yapılmasına karşın monografik bir çalışma bu güne kadar yapılamamıştır. Yani Osmanlı İmparatorluğunun bütün eyalet, sancak ve kazalarını sosyo-ekonomik açıdan ele alıp inceleyen ortaya çıkan sonuçları bir arada gösteren herhangi bir çalışma mevcut değildir. Bu bakımdan“Osmanlı İmparatorluğu Eyalet Yönetimi ve Anadolu Eyalet Valileri(1789-1833) adlı çalışmamız özel bir önem taşımaktadır. Genel olarak Osmanlı Devlet Teşkilatı, özel olarak ta Anadolu Eyalet Yönetimi ve 1789 sonrası Anadolu Eyalet Valileri üzerinde duracağız. Bu konu ile ilgili kaynaklardaki bilgileri ortaya koyarken Osmanlı Devleti İdari Teşkilatı'nın tarihi ve gelişimi üzerinde kısaca bilgi verilecektir. Ayrıca Eyalet Yönetimi'nin Osmanlı Devlet İdaresi bütünlüğü içindeki yeri ve işlevi konusuna da açıklık getirmenin faydalı olacağı düşüncesindeyiz. Yapılan çalışmada, özellikle XVI. yüzyılın ortalarından itibaren ”tımar“ sisteminin bozulmasıyla beraber Osmanlı devlet hayatının belli bir noktasında taşra teşkilatı, çeşitli iç ve dış tarihi koşulların da zorunlu olarak ortaya koyduğu değişikliklerin yaşanmasına neden olmuş mudur? Eyalet sayısının artması veya azalması, eyalet içindeki klasik alt idari bölümlerin değişik isimler altında düzenlenmesi bu değişikliklere örnek olarak gösterilebilir mi? Sadece idari bölümlerin adları ve sayıları mı değişmiştir? Buraların tasarruf şekilleri de değişmiş midir? Eyalet yönetimim başında bulunan ”beylerbeyi“ veya ”eyalet" valililerinin geldikleri kaynaklar, atama ve azilleri, atandıktan sonraki görev süreleri ve fonksiyonları da değişmiş midir? Bütün bu soruların yanıtlarını bulabilmek için Osmanlı Devlet Teşkilatı'na kısaca değinilmiş olması Anadolu Eyaleti ve çalışma dönemimize ait Anadolu valileri hakkında bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The monography hasn't been carried out yet inspite of many precious histoians' studies on the principality management in Ottoman state organization. But these studies include only some eras. There is not any study on both the socioeconomic analysis of the whole eyalet (also pashalic or beglerbeglic), liva/sanjak and kaza and also the study which is showing revealed knowledge. In this respect, the study named Anatolian State and Contemporary Anatolian Provolars in Provincial Organization of Ottoman(1789-1833) is of capital importance. In general we will emphasize on State organization of Ottoman, specifically Organization of the Province of Anatolia and Anatolian Provolars. After 1789 shortly we will inform about The History and Progress of Administrative Organisation of Ottoman when we put forward the knowledge on this issue in sources. Moreover we aim to clerify importance and function of Principality Management in Ottoman State Administration. In this study, especially from mid XVI. Century, with the deterioration of the Timar, in Ottoman State life, were there any changes caused by provincial organization under some civil or foreign conditions? May some changes be cited as an example such as: the increase or decrease of the principalities' numbers, the organization of lower administrative district under the name of several reputations? Were the changes in only the numbers or names of administrative districts? Had the way of savings in that regions changed? Also were there any changes in the vocational trainings of Beglerbeglics or provolars, their assignment or dismissal, after their assignment duty term or functions?The purpose of this study is to give information about Anatolia Province and Anatoliaan Provolars between 1789-1833 by referring to the state organisation of Ottoman Empire.