Deneysel tipografi uygulamalarının seramik yüzeylere yansıması
The reflection of experimental typography applications to ceramic surfaces
  1. Tez No: 363812
  2. Yazar: MÜLKİYE KERKÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel Tipografi, Dizayn, Seramik, Experimental Typograhy, Design, Ceramic
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmanın amacı,“Deneysel Tipografi Uygulamalarının Seramik Yüzeylere Yansıması”nı uygulamalı olarak gerçekleştirmektir. Bu kapsamda ilgili literatür incelenmiş elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Deneysel tipografi, makine-dizgisi harflerle yapılan geleneksel anlamdaki tipografinin sınırlarını genişleterek ona farklı bir bakış açısı kazandırmıştır. Gelişen teknolojinin etkisi sonucunda çok çeşitli grafik tasarım programları aracılığıyla da alanında uzman kimseler ve sanatçıların tasarım ilkeleri doğrultusunda ve araştırmaları sonucunda kendine has yorumları ile ortaya koydukları sayısız eserlerden, tipografi alanının deneysel bir boyut kazandığı görülmektedir. Başlangıçta deneysellik dijital ortamdaki uygulamalarla sınırlı kalırken sonraları bilgisayar çıktısı olarak kağıda aktarmanın dışına çıkarak üçüncü boyuta taşınmış ve farklı malzemelerle farklı mekanlarda kendini ifade etme olanağı bulmuştur. Bundan hareketle tezin ikinci bölümünde deneysel tipografi, oluşum malzemelerine göre çeşitlendirilmiş ve kullanım alanlarına da değinilerek örneklendirilmiştir. Bugüne kadar dünyada ve ülkemizde tipografi kullanılarak yapılmış seramik çalışmalara - grafiksel açıdan bakıldığında deneysel tipografi olduğu düşüncesiyle - yer verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde iki ayrı uygulama aşaması yer almaktadır. Birinci aşama, grafik tasarım programları aracılığıyla yapılan tasarımları içermektedir. Bu uygulamalar görsel ve tipografik açıdan değerlendirilerek açıklamalarıyla verilmiştir. İkinci aşama ise, dijital ortamdaki düzenlemelerin, seramik yöntem ve teknikleriyle yorumlandığı uygulama resimleri ve teknik açıklamaları kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to create practically“ The reflection of experimental typography applications on ceramic surfaces”. In this context, related literature has been analysed and the findings have been interpreted. Experimental typography gained a different aspect by extending traditional typograhy made with the machine directory. Within the impact of advancing technology, through various graphic designing programs, in accordance with specialists and artists' design principles and the results of the researchs from various works and the unique interpretations, it is seen that typography has gained an experimental dimension. In the beginning, experimentation was restricted with the applications in digital atmosphere, later it found a way to express itself in different atmospheres with different materials and moved 3-D by going beyond being a printed material. Considering this, in the second part of the thesis, experimental typography has been examplified by mentioning of usage areas and variated according to the composing materials. Ceramic works have been included in the study which were made by using typography in our country and throughout the World until today- with the thought that they are experimental typography if they are evaluated through graphics. In the third part of the thesis, there are two different application phases. The first phase is composed of the designs by graphic plans and programmes. The second phase is composed of the pictures interpreted through ceramic technics and methods and the compositions in the digital environment.