Tek Parti Dönemi Kütahya CHP örgütlenmesi (1930-1950)
One-Party Period CHP Kütahya organization (1930-1950)
  1. Tez No: 363811
  2. Yazar: HASAN YAPICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Parti Dönemi, CHP, Kütahya Halkevi, Parti Müfettişi Raporları, Kongreler, One-Party Period, CHP, Kutahya Community Center, Reports Of The Party Inspector, Congresses
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından örgütlenmesini güçlendirmeye çalışan CHP devrim ideolojisini tavandan tabana yayma noktasında çok başarılı olduğu söylenememesinde dönemin getirmiş olduğu şartların da etkisi büyüktür. Örneğin Kubilay olayı ve SCF denemesinin başarısız olması CHP'nin hızını kesen önemli olaylardan ikisidir. Bununla birlikte CHP faaliyetlerini gerçekleştirebilme amacıyla halkevlerine önem vermiştir. Bu nedenle ülkede 1932 yılında halkevleri kurulmuştur. Aynı yıl Kütahya'da da bir halkevi kurulmuş ve bu halkevi kendi misyonu ve vizyonu olan halkı eğitmek ve devrimleri tabana yaymak adına kapatılana kadar Kütahya'ya hizmet vermiştir. Bu arada halkın dilekleri ve parti müfettişi raporları Tek Parti dönemi Kütahya'sını anlamak ve tanımak için bizlere sosyo-kültürel açıdan ip uçları vermektedir. Özellikle 1940 yılı sonrasında bu parti müfettişi raporlarının sayısının arttığı tespit edilmiştir. II. Dünya Savaşı ve sonrası yıllarının Kütahyası açısından söz konusu raporlar önemlidir. Çalışmamızda bu raporlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the establishment of the Republic of Turkey, CHP, which was trying to strengthen its organization, about not be regarded very successful about dissemination of the revolution ideology from top to bottom, also the effects of the conditions in that period was strong (important). For example Kubilay event and failure about the SCF trial are among the two important events about slowing down the speed of CHP. On the other hand CHP attached importance to community centers for implementing its activities. Therefore community centers were established in 1932 in the country. A community center was established in Kutahya in the same year and this community center serviced to Kutahya until it was closed down, about perform its mission and vision educating public and disseminating revolutions to the bottom. Meanwhile wishes of the people and reports of the party inspector give us socio-cultural clues about understanding and knowing the Kutahya in the one-party period. Increases about these reports of the party inspector was identified especially after the 1940. For Kutahya's term of after the World War II and following years, these reports are important. These reports are evaluated in this study.