Kinetik tipografi uygulamalarının üretim sorunları ve deneysel çalışmalar: Yeşilçam diyaloglarının tipografik temelde canlandırma yöntemiyle hareketlendirilmesi
The production problems of kinetic typography and experimental studies: Animating Yeşilçam dialogues on the basis of typography
- Tez No: 477120
- Danışmanlar: PROF. NAMIK KEMAL SARIKAVAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Tipografi, Hareketli Grafikler, Kinetik Tipografi, Grafik Tasarım, Typography, Motion Graphics, Kinetic Typography, Graphic Design
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
“Kinetik Tipografi Uygulamalarının Üretim Sorunları Ve Deneysel Çalışmalar: Yeşilçam Diyaloglarının Tipografik Temelde Canlandırma Yöntemiyle Haraketlendirilmesi”konu başlıklı tez çalışmasının amacı ulusal literatürde araştırmacılara ve uygulayıcılara yol gösterecek bir kaynak oluşturmaktır. Bununla birlikte kinetik tipografi üretim sorunlarının araştırılması ve geliştirme süreçlerinin incelenmesidir. Ayrıca kültürümüze ait eserlerin yeni medya araçlarıyla yeniden canlandırılmasını sağlamaktır. Tezin ilk bölümünde, tipografi tanımının ortaya çıkmasını sağlayan Gutenberg döneminden başlayarak, tipografinin“kinetik”hale gelmeden önce bile hareketli olarak algılanmasını sağlayan Fütürizm, Konstrüktivizm, Dadaizm gibi akımlar incelenmiş ve kinetik tipografinin ortaya çıkışı açıklanmıştır. İkinci bölümde, kinetik tipografi başlığı altında kinetik tipografinin tanımı, gelişimi, uygulama alanları incelendikten sonra kinetik tipografi uygulaması yaparken hangi süreçlerden geçtiği ve ugulama sırasında karşılaşılacak sorunsallar ele alınmıştır. Elde edilen veriler ışığında ulusal ve uluslararası çalışmalar arasından uygun bulunan örnekler incelenmiştir. Üçüncü bölüm, yapılan araştırmalardan yapılan çıkarımlar sonucunda yeşilçam sinemasından seçilen 3 farklı filmdeki diyalogların kinetik tipografi uygulamasındaki yapım aşamalarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis -named“The Production Problems of Kinetic Typography and Experimental Studies: Animating Yeşilçam Dialogues on the Basis of Typography”- aims to search for the problems of kinetic typography production, examine development processes and form a resource in the national literature to the researchers and practitioners. Bununla birlikte kinetik tipografi üretim sorunlarının araştırılması ve geliştirme süreçlerinin incelenmesidir. Besides, it is also aimed to animate our cultural works of art through new media tools. In part one, the emergence of the term“kinetic typography”is examined starting from Gutenberg era and it is tried to understand the philosophies such as Futurizm, Constructivism, Dadaism etc. which let typography to be perceived as“kinetic”before it really was. In part two, the definition, development and application fields of kinetic typography have been explained. Following it comes the processes through which a practitioner goes in and possible problems of the production of kynetic typography. Some selected national and international works have been examined under the light of informaton coming from national and international literature. In part three, it is given the production processes of kinetic typography applications that include dialogues from three different Yeşilçam movies.