Finansal araçların muhasebeleştirilmesine yönelik politikalar: BİST mali sektörde bir araştırma
Policies related to financial instruments' recognition: A research for BIST financial sector
- Tez No: 363813
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Araç, Muhasebe Politikası, Mali Sektör, Financial Instrument, Accounting Policy, Financial Sector
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Çalışmanın amacı Borsa İstanbul endeksinde mali sektörde işlem gören şirketlerin finansal araçlarla ilgili muhasebe politikası açıklama seviyesini tespit etmek ve finansal araçlarla ilgili muhasebe politikalarını etkileyen faktörleri ortaya koymaktır. Çalışmada finansal araçlarla ilgili muhasebe politikası açıklama seviyesinin tespit edilmesi için finansal araç standartlarının hükümlerine göre“finansal araçlarla ilgili muhasebe politikası açıklama indeksi”geliştirilmiş ve mali sektördeki şirketlerin geliştirilen indeksteki ifadeyi açıklayıp açıklamama durumuna göre bir açıklama seviyesi tespit edilmiştir. Geliştirilen indeksteki açıklama seviyesinin muhasebe politikasının oluşmasına etki edeceği düşünülen şirketin büyüklüğü, borç/özkaynak oranı, sektördeki faaliyet durumu, yabancı borsalarda işlem görme durumu ve şirketi denetleyen denetim firmasının türü gibi faktörlerden hangisinin etkisinin olduğu tespit edilmeye çalışılmış ve bu etkiyi tespit etmek için de diskriminant analizi ile lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda mali sektördeki şirketlerin finansal araçlarla ilgili muhasebe politikası açıklama seviyesi tespit edilmiş ve muhasebe politikalarının oluşmasına etki eden faktörlerden borç/özkaynak oranı ile açıklama seviyesi arasında pozitif bir ilişki, sektördeki faaliyet durumuyla açıklama seviyesi arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Ancak şirketin büyüklüğü, yabancı borsalarda işlem görme durumu ve şirketi denetleyen denetim firmasının türü ile açıklama seviyesi arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine the disclosure degree of the accounting policy related to financial instruments of the firms listed in financial sector in BİST index, and put forward the factors effecting accounting policy related to financial instruments. In the study, according to requirements of financial instruments standart, an accounting policy disclosure index related to financial instruments has been developed in order to determine the disclosure degree of the accounting policy, and a disclosure degree has been determined according to whether the firms in financial sector explain the statement in the developed index or not. The factors such as firm's size, leverage, the activity operation in sector, being listed in foreign stock exchange and type of audit firm, are thought to effect the accounting policy. However, discriminant analysis and logistic regression have been used in order to determine which one of these factors effect the accounting policy. At the end of the study, the disclosure degree of accounting policy of the firms in financial sector related to financial instruments has been determined, and found out that there is a positive relation between the disclosure degree and leverage rate, but negative relation with activity operation in sector. On the other hand, in terms of statistic, a meaningful relation could not be found with the other factors such as firm's size, being listed in foreign stock exchange and type of audit firm.