İkinci Dünya Savaşı propaganda afişlerinin grafik tasarım öğe ve ilkeleri bakımından incelenmesi ve bir uygulama: Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadelesi
Examination of The Second World War propaganda posters in terms of graphic design elements, principles and an application: The Turkish Armed Forces fight against terrorism
- Tez No: 363814
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİ ONUR BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Propaganda, İkinci Dünya Savaşı, grafik tasarım, afiş, Propaganda, Second World War, graphic design, poster
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma, 2. Dünya Savaşı'nda kullanılan propaganda afişlerinin grafik sanatlar açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada propaganda kavram ve afişleri irdelenerek, TSK'nın mevcut materyalleri üzerinden propaganda gereksinimine alternatif bir çözüm üretilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde afiş kavramı incelenmiş, bu konuda ülkemizden ve dünyadan detaylı bilgiler verilmiştir. Afişin içerisinde bulunan propaganda konusu da irdelenmiş, propaganda hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Propagandanın insanlık tarihindeki rolünden, yeri geldiğinde tarihi değiştirebilecek güce sahip olduğundan bahsedilerek, kitleleri etkileme yöntemlerinin detay bilgilerine de değinilmiştir. Araştırmanın kavramsal bağlamdaki kısımlarına bakıldığında propagandanın sanattan beslendiği, en çok da grafik sanatların ve sanatçılarının propagandanın iletilmesinde etkili olduğu görülmüştür. Araştırmanın en karakteristik özelliği ise, İkinci Dünya Savaşı propaganda afişlerinin grafik tasarım öge ve ilkeleri bakımından tek tek incelenmesi olarak gösterilebilir. Araştırmanın son kısmında Türk Silahlı Kuvvetleri afişlerinin ulaşılabilinen örnekleri yer almıştır. Uygulama olarak 10 adet özgün propaganda afişi üretilmiştir. Araştırmanın sonucunda 2. Dünya Savaşı propaganda afişlerinin savaşın ilerleyişini ve sonucunu her aşamada etkilediği görülmüştür. Bu çoğu zaman afişler marifetiyle insanların bilinçaltını etkilemek yoluyla olmuştur. Araştırmada görülmüştür ki; İkinci Dünya Savaşı'nda yer alan devletler propaganda afişlerine azami özen göstermiş ve herbiri birbinden farklı eşsiz afişler üretmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study has been undertaken with the purpose of examining Second World War propaganda posters from a graphic arts viewpoint. This research provides an alternative explanation by examining the overall concept of using posters to promote propaganda using specific posters of propaganda available through the various Turkish Armed Forces materials as examples. At the second part of the research had been investigated about the concept of the poster Detailed information regarding propaganda is extracted by examining the theme of propaganda elements within the poster itself. Information regarding the role of propaganda in the history of humanity is presented, to include methods of influencing masses of people and understanding its effect on shaping history. When considering the overall conceptual context of this research, it is demonstrated that propaganda has been most effective when conveyed in an art form by graphic arts and artists. The most characteristic feature of this thesis is produced from a detailed individual examination of the Second World War posters graphic design and elements. All the available samples of the Turkish Armed Forces posters are included in the last chapter of the research. As an application it had designed ten unique posters. The result of this research points to the fact that propaganda posters continually affected both the continuation of the war and its conclusion, most of the time through the subconscious of the people.The analysis convincingly demonstrates that countries involved in the Second World War took great care in producing propaganda posters each more valuable than the other.