Lojistik regresyon ve bankacılık verileri üzerine bir uygulama
Logistic regression and an application of banking data
- Tez No: 364173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İstatistik, Econometrics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Regresyon, skorkart, modelleme, ikili lojistik regresyon, Logistic regression, scorecard, modelling, binary logistic regression
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bankaların faaliyetlerinin devamlılığı üstlendikleri kredi riskinin etkin şekilde yönetimine dayanır. Bu çalışma ile kredi başvurusunda bulunan müşterilerin gelecekte iyi ya da kötü olma olasılıklarının tahmin edilmesi amaçlanmış ve etkili değişkenler belirlenmiştir. İlk olarak, çok değişkenli istatistiksel analiz yöntemleri ve bunlardan biri olan lojistik regresyon yöntemi ile istatistiksel modelleme konusuna yer verilmiştir. Sonrasında ise bankacılık verileri ile bir uygulama yapılarak yorumlanmıştır. Lojistik regresyon modeli SPSS 15.0 kullanılarak geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Banking business permanency depends on effective risk management. With this study it is intented to predict the probability of an account to be good or bad in the future and determine the significant variables. Firstly, multivariate statistical analysis methods and logistic regression, which is one of them and the statistical modelling technique, are considered. After that an application of banking data is interpreted. Logistic regression model is developed by using SPSS 15.0.